Videospeler inladen...

Vakbonden voeren actie tegen flexi-jobs bij handelsfederatie Comeos

Een 200-tal militanten van de 3 grote vakbonden hebben vanmiddag actiegevoerd aan de hoofdzetel van Comeos, de werkgeversfederatie van de handel, in Oudergem. Ze protesteren tegen de uitbreiding van de flexi-jobs. Sinds deze maand zijn die ook mogelijk in de kleinhandel. Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen door de directie van Comeos.

De flexi-jobs bestaan al sinds 2015 in de horeca. De federale regering heeft in het Zomerakkoord beslist om het systeem uit te breiden naar de kleinhandel. Onder meer winkeliers, bakkers, kappers en slagers mogen nu ook "flexi-jobbers" aanwerven. Het gaat dan om mensen die al vier vijfde bij een andere werknemer werken en flexibel komen bijklussen.

De vakbonden zijn fel gekant tegen de uitbreiding van de flexi-jobs en hebben het over een minderwaardig statuut. "De werknemers, die al erg flexibel zijn, zullen dat in de toekomst nog meer worden", luidt het in een gezamenlijk persbericht van BBTK-SETCa, LBC-CNE en de ACLVB-CGSLB.

"Ze zullen ook nog wat slechter bij kas komen te zitten en (op verzoek) opgetrommeld kunnen worden, dat alles voor een onvolwaardig werknemersstatuut. De vaste werknemers zullen hun hoop op een voltijdse job zien vervliegen. Dit zal tot nog meer onzekerheid voor iedereen leiden."

"6 op de 10 mensen in deze sector werken deeltijds en de lonen in onze sector behoren tot de laagste in het land", zegt Chris Van Droogenbroeck van de christelijke bediendebond LBC. "Die mensen willen niet liever dan meer uren presteren om hun inkomen te verhogen, maar daarvoor gaan ze nog minder kansen krijgen. Ze komen bovendien in een zwakke concurrentiepositie, want de flexi-jobber is voor de werkgever veel goedkoper."

Comeos: "Constructief gesprek"

Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen door de directie van Comeos. "Het was een constructief gesprek", meldt de werkgeversfederatie, die benadrukt dat meer flexibiliteit noodzakelijk is in de sector.

"Een doorsnee winkel heeft op dinsdagvoormiddag minder personeelsleden nodig dan op zaterdagvoormiddag. Ook de klant van vandaag heeft een totaal ander verwachtingspatroon dan de klant van twintig jaar geleden.  We moeten ons dus aanpassen en als we samen met de bonden jobs willen garanderen, moeten we er samen voor zorgen dat we een antwoord kunnen bieden aan de noden van de klanten."

"Er zijn verschillende manieren om die aanpassing mogelijk te maken. Wij reiken de hand naar de bonden om daarover samen op een constructieve wijze te kunnen nadenken."

Meest gelezen