Vakbondsprotest bij Vinçotte in Vilvoorde tegen ontslag van hoofdafgevaardigde

Bij de hoofdzetel van keuringsbedrijf Vinçotte in Vilvoorde hebben enkele tientallen vakbondsmilitanten geprotesteerd tegen het ontslag van de hoofdafgevaardigde van de christelijke bediendenbond LBC-NVK. De man is ontslagen bij een reorganisatie bij Vinçotte, samen met zowat 190 anderen. Volgens de vakbonden had de directie uitdrukkelijk beloofd om de afgevaardigde aan boord te houden, maar heeft ze de man daarna toch ontslagen.

De vakbondsmilitanten hadden een "troon" gemaakt met houten paletten en speelden na hoe Marco Croon, de topman van het bedrijf, als een zonnekoning beslist welke werknemers met een hakbijl een kopje kleiner gemaakt moeten worden.

In april vorig jaar kondigde de directie van Vinçotte aan dat er bijna 200 banen zouden verdwijnen in het kader van een herstructurering. In december werden de onderhandelingen over het sociaal plan afgerond. Daarbij werd ook een lijst opgesteld van vakbondsafgevaardigden die bij de 189 vertrekkers zouden horen.

De hoofdafgevaardigde van de christelijke bediendebond LBC-NVK -de grootste vakbond bij het bedrijf- stond volgens de bonden niet op de lijst. Maar enkele dagen later werd hij toch aan de deur gezet. "Volgens Croon was hij te kritisch in de ondernemingsraden en wilde hij niet inbinden", aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront in een open brief. Ze beschuldigen de directie ervan woordbreuk te plegen en van de reorganisatie gebruik te maken om "lastige" vakbondsmensen weg te werken.

"De werknemers zijn verbolgen, ook trouwens over het klimaat van angst dat zich meester heeft gemaakt van de hele organisatie. Er heerst een waar schrikbewind onder Marco Croon. Wie kans ziet om elders werk te vinden, doet het. Veel personeelsleden zijn gedegouteerd door het hele spektakel."

Vakbonden eisen dat ontslag wordt ingetrokken

De vakbonden eisen dat het ontslag van de hoofdafgevaardigde wordt ingetrokken. Ze willen ook dat er een charter wordt opgesteld over hoe het sociaal overleg op een correcte wijze kan plaatsvinden. Verdere acties zullen volgen, luidt het.

Vinçotte voert inspecties en controles uit op industriële installaties. Het bedrijf telde voor de herstructurering zo'n 1.700 werknemers in ons land.

Meest gelezen