Archieffoto (2017).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump reikt vandaag "awards voor valse en corrupte media" uit: komieken nomineren alvast zichzelf

Verschillende Amerikaanse presentatoren van komische praatprogramma's hopen op een award van president Trump. Die zal vandaag zijn awards uitreiken voor de "valste en corruptste media van het jaar". Dat heeft hij zelf op Twitter aangekondigd. 

Oorspronkelijk had Trump de uitreiking van de awards gepland op 2 januari. Hij tweette dat er prijzen zouden zijn voor "oneerlijkheid en slechte berichtgeving" in verschillende categorieën. Daarna stelde Trump het evenement uit tot vandaag.

Ondertussen hebben verschillende presentatoren al laten weten dat ze graag een award zouden winnen. Ze voeren een satirische campagne om prijzen in de wacht te slepen.

"The Fakies"

Stephen Colbert, presentator van "The late show", gaf de awards zelfs een eigen naam: "The Fakies". Hij hoopt er een te winnen, want volgens hem "geeft niets je meer geloofwaardigheid dan Trump die je een leugenaar noemt". Colbert plaatste een reclamebord op Times Square in New York om de aandacht van Trump op zijn kandidatuur te vestigen. Hij hoopt "in alle categorieën genomineerd te worden". Die categorieën heeft Trump niet bekendgemaakt, maar Colbert droomt van nominaties voor de "valste oneerlijkheid" en de "kleinste knop".

Trevor Noah, de presentator van "The daily show", plaatste een paginagrote advertentie in de New York Times waarmee hij hoopt iets te winnen. Hij gebruikte quotes van Trump-getrouwen en de rechtse nieuwssite Breitbart. Zo hoopt Noah een award te winnen door de manier waarop zijn programma omschreven wordt door Breitbart: "politieke propaganda vermomd als entertainment".

Dilemma voor Trump

Jimmy Kimmel, van het programma "Jimmy Kimmel live!", heeft minder vertrouwen in de awards van president Trump. Die zal, volgens Kimmel, voor een groot dilemma staan vandaag: hij houdt van awards, maar zal hij ook in staat zijn om een trofee te geven aan iemand anders dan zichzelf? 

Ondertussen stort ook The Guardian zich op de awards. Op de website van de krant staat een quiz om te voorspellen wie de winnaars worden. De lezer krijgt een lijstje met onwaarheden en moet dan kiezen wie die dingen gezegd heeft. Bij de mogelijkheden staan bijvoorbeeld "The Failing @nytimes", "Fake@NBC News" en "Loser CNN!" Daarbij komt altijd ook de mogelijkheid "Donald Trump". Voor de oplossing moet u zelf maar eens een kijkje nemen op de website.

Meest gelezen