Jonas Roosens

Vaudeville bij CDH in Bergen

Een jonge, beloftevolle vrouw uit de CDH-rangen in Bergen wil bij de lokale verkiezingen als verruimingskandidate op een MR-lijst gaan staan. De keuze verdeelt de partij. Voorzitter Lutgen heeft er een kopzorg bij.

Opaline Meunier is 24 en een voormalige studentenleidster. Ze is ook al verschillende jaren lid van de centrumpartij CDH en werd een paar maanden geleden gerekruteerd door de voorzitter, Benoît Lutgen, om in zijn team te komen werken. Ze is er met name verantwoordelijk voor de relaties tussen de partij en het middenveld.

Allen tegen de PS

Opaline Meunier is ook voorstander van vernieuwing in de politiek en wil met name in haar thuisstad Bergen de dominantie van de PS breken. Ze wil daarvoor zover gaan dat ze op de lijst van een andere partij wil gaan staan die hetzelfde doel heeft: de lijst Mons en Mieux (Beter Bergen) van MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez.

Volgens ingewijden is ook voorzitter Lutgen voorstander van die lijst Mons en Mieux. Lutgen zette eerder al de PS uit de Waalse regering en hij is geen enkel project slecht gezind dat de PS ook in steden of gemeenten van de troon kan stoten. Maar de lokale CDH-afdeling ziet dat anders. Die stemde er gisteravond voor om zelf met een "open lijst" naar de kiezer te trekken, in plaats van met zijn allen op de lijst van Mons en Mieux en dus van de MR te gaan staan.

CDH is verdeeld

Opaline Meunier maakte dan bekend dat, wat de rest van de partij ook beslist, zijzelf voor Mons en Mieux kiest, "omdat ze in dat project gelooft". Zolang één partij in Bergen een absolute meerderheid heeft, kan er geen verandering komen in de stad, argumenteert ze. De PS van Elio Di Rupo, die er burgemeester is, heeft in Bergen 29 van de 45 zetels. Ze kan er dus alleen regeren maar bestuurt er wel samen met CDH. Die partij heeft maar 3 zitjes.

Andere CDH-kopstukken, zoals voormalig voorzitster Joëlle Milquet, en de fractieleidster in de Kamer, Catherine Fonck, zelf uit de regio Bergen, reageerden negatief op de keuze van Opaline Meunier. Fonck vond dat Meunier zichzelf buiten de partij plaatst. Maar Benoît Lutgen wil de jonge vrouw niet laten vallen. Hij zal in de komende dagen "een diepgaand gesprek" met haar hebben.

De poging om de almacht van de PS in Bergen te breken, verdeelt dus de al fragiele partij CDH, die het in de peilingen zeer slecht doet. De partij zit in Bergen overigens nog maar net mee in het bestuur. De PS bestuurde in Bergen ongeveer 15 jaar lang samen met de MR. Maar in 2016 zette Di Rupo de partij buiten. Hij had een conflict met ene Georges-Louis Bouchez, vandaag het kopstuk van Mons en Mieux.

Meest gelezen