Video player inladen...

Voedselbanken nog steeds broodnodig: al meer dan 150.000 gebruikers

De Belgische Federatie van Voedselbanken viert vandaag haar 30e verjaardag, weliswaar in mineur. Het aantal gebruikers heeft de kaap van 150.000 overschreden. De donoren worden vriendelijk verzocht om extra gul te zijn, vooral dan met centen.     

Afgelopen jaar brachten precies 157.151 mensen in ons land een bezoek aan de Voedselbanken. Dat zijn zo'n 14.000 bezoekers meer dan het jaar voordien, een stijging van net geen 10 procent. En als we het stijgende aantal mensen, op zoek naar gratis eten en drinken, als graadmeter mogen gebruiken, mogen we gerust stellen dat armoede nog steeds toeneemt.  

De hoeveelheid gratis voedsel dat in 2017 werd verdeeld kan tellen: de 9 voedselbanken distribueerden het afgelopen jaar ruim 16.488 ton via hun netwerk van 626 caritatieve organisaties. Dat is 1.500 ton voedsel meer dan in 2016.

Het profiel van de gebruikers is bekend: vooral alleenstaanden, eenoudergezinnen, werklozen, mensen wier zaak failliet is gegaan en mensen met vreemde roots. Vooral de stijgende energiefacturen en al even hoge woningkosten wegen zwaar door op de budgetten voor voedselbesteding.

Verjaardagsgeschenk

De Belgische Federatie van Voedselbanken viert vandaag ook haar dertigjarige bestaan, weliswaar in mineur: de welvaart is nog niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kan de liefdadigheid anno 2018 steevast rekenen op de inzet van honderden vrijwillige medewerkers en donateurs. De geschonken producten komen van supermarkten en producenten, ook de Europese instellingen zijn vaste leveranciers aan de Voedselbanken.

"Maar de donaties stijgen niet evenredig met toenemende behoeften", stelt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder Federatie Belgische Voedselbanken . Een groeiend probleem is bijvoorbeeld de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding, zoals grotere en energiezuinige opslagplaatsen, koelkamers of diepvriezers, wat zware investeringen eist.

De huidige giften zijn ontoereikend om ook die aanpassingen en investeringen te dekken, de Voedselbanken krijgen evenmin subsidie van de overheid. De Belgische Federatie van Voedselbanken vraagt daarom, bij wijze van verjaardagsgeschenk,  extra fondsen aan hun gulle gevers.

Meest gelezen