Video player inladen...

Van Besien: "Blijven aanmodderen was geen optie meer"

"Vandaag is een teleurstelling", zegt Wouter Van Besien. De partij Groen heeft in Antwerpen Samen, de samenwerking met de SP.A, stopgezet. "Ik vind het oprecht spijtig dat dit is gestrand", aldus Antwerps kopman Van Besien op een persconferentie.

"Gisteren is een grens bereikt. Wanneer het alleen nog maar over personen gaat, en niet meer over de essentie moet je een pagina durven omdraaien", aldus Van Besien. "De essentie blijft: gezonde lucht, veilig verkeer en leefbare buurten. Daar moet het over gaan. Blijven aanmodderen was dus geen optie meer."

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci sluit zich aan bij haar Antwerpse kopman. "Onze ambitie blijft om in Antwerpen een alternatieve coalitie op de been te brengen", klinkt het. "We hebben de ploeg, we hebben het verhaal en we hebben de kracht. Ik wil dus ook heel expliciet mijn steun uitspreken voor de hele ploeg: voor Wouter en alle militanten van Groen die de afgelopen maanden keihard gewerkt hebben."

We hebben de ploeg, we hebben het verhaal en we hebben de kracht. 

Groen blijft erbij dat het Bart De Wever van de burgemeesterssjerp kan beroven. "Maar onze poging om dat samen met SP.A te doen eindigt hier", zegt Van Besien. "Ik vind dat spijtig. Ik heb me persoonlijk hard geëngageerd voor het project Samen. Het is dus echt jammer dat die poging is gestrand."

"Het is als kandidaat-burgemeester altijd mijn meetlat geweest wat het beste is voor Antwerpen. Vandaag ben ik ervan overtuigd dat het beste oor Antwerpen is om met Groen onafhankelijk naar de kiezer te gaan en op die manier onze programmapunten echt in het politiek debat te brengen", zegt Van Besien.

Video player inladen...

Nog geen duidelijkheid over Beels

Op de gezamenlijke lijst van Groen en SP.A stonden ook sommige onafhankelijken, zoals ex-politiemedewerker Jinnih Beels. "Wat Jinnih gaat doen is nog niet duidelijk", aldus Van Besien. "Ze zal nog even tijd nodig hebben om zich te bezinnen."

"Communicatie over Meeuws was afgesproken"

Gisteren gonsde het plots van de geruchten dat Tom Meeuws zich zou terugtrekken als kopman van de Antwerpse SP.A. Van Besien heeft dat ook bevestigd in Terzake. "Hij zal ontslag nemen, ik heb daar veel respect voor", klonk het daar. 

Later op de avond bleek plots dat SP.A het ontslag van Meeuws niet aanvaardde, sommigen concludeerden daarom dat Van Besien voor zijn beurt had gesproken. "Denkt u nu echt dat ik dit soort zaken in de media zou verkondigen zonder dat ik dit met Tom (Meeuws, red.) heb afgesproken?", klinkt Van Besien gedecideerd. Meeuws bevestigt overigens dat hij zijn besluit om op te stappen aan Van Besien had meegedeeld, maar dat er later op het partijbestuur van de SP.A anders over is beslist.

Video player inladen...

Later vanavond zat Van Besien ook nog in “Van Gils & Gasten” op Eén. Daar benadrukte hij dat de verkiezingen nog een eind weg zijn. “We maken nu de weg vrij om het echt over de thema’s te hebben. Ik heb er veel vertrouwen in dat we de komende maanden de mensen zullen kunnen overtuigen.”

“Na de verkiezingen zullen we kijken hoe de kaarten liggen”, zegt Van Besien, die een samenwerking met de SP.A niet uitsluit. “SP.A is onze vijand niet.” En ook een samenwerking met Tom Meeuws wil Van Besien bekijken, zo klinkt het.

Video player inladen...

Meest gelezen