Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

VS houdt tientallen miljoenen aan steun voor Palestijnen in: "Grootste crisis voor UNRWA"

De Verenigde Staten gaan fors knippen in hun steun aan het UNRWA, het VN-agentschap voor bijstand aan Palestijnse vluchtelingen. Een bijdrage van 65 miljoen dollar wordt ingehouden zolang er bij het agentschap geen hervormingen worden doorgevoerd. De beslissing dompelt het agentschap in zijn "zwaarste crisis", zegt de VN.

De Amerikanen betalen jaarlijks een kleine 400 miljoen dollar aan het UNRWA. Van het eerste deel dat was toegezegd, 125 miljoen dollar, zullen de Verenigde Staten nu slechts iets minder dan de helft -60 miljoen dollar- overmaken. Het resterende bedrag, 65 miljoen dollar, wordt "bevroren".  

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoont dat het niet gaat om een permanente annulering van de middelen, en evenmin om een straf voor de Palestijnen.

De beslissing om tientallen miljoenen steun in te houden, zou ook niets te maken hebben met een tweet die president Donald Trump twee weken geleden stuurde.

Trump beklaagde zich erover dat er vanuit de VS jaarlijks "honderden miljoen dollars" naar Palestina gaan. "En we krijgen appreciatie noch respect. Ze willen niet eens meer onderhandelen over een vredesverdrag met Israël dat er al lang had moeten zijn", tweette Trump.

De Verenigde Staten zijn de grootste internationale donor van de UNWRA en dringen er regelmatig op aan dat andere landen meer betalen. In een brief aan het agentschap laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat toekomstige donaties zullen afhangen van hervormingen bij de UNRWA.

Zwaarste financiële crisis sinds ontstaan van UNRWA

Het UNRWA zegt dat het door het inhouden van de Amerikaanse steun aankijkt tegen zijn "zwaarste financiële crisis" in zijn bijna 70-jarige bestaan. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, had eerder al duidelijk gemaakt dat hij "erg bezorgd" was over de mogelijke gevolgen van een beperking van de Amerikaanse steun.

De beslissing om geld voor het UNRWA in te houden, volgt ruim een maand na de omstreden Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. President Trump kondigde ook aan dat de Amerikaanse ambassade zal verhuizen naar Jeruzalem. Die verhuis zou minstens drie tot vier jaar in beslag nemen, door stenge veiligheidsmaatregelen en andere vereisten.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal die verhuis al veel sneller rond zijn. "Veel sneller dan de mensen denken, binnen een jaar", zei hij vandaag aan reporters in het vliegtuig tijdens een staatsbezoek aan India.

Meest gelezen