file

Catalaans parlement buigt zich over Puigdemonts kandidatuur-via-video

Het Catalaanse parlement is vandaag voor het eerst sinds de verkiezingen samengekomen. De separatisten hebben er de eerste stappen gezet voor een mogelijke nieuwe aanstelling van Carles Puigdemont als minister-president. Als hij zijn vanop afstand zijn kandidatuur stelt, lijkt een nieuwe confrontatie met Madrid in de maak.

Er waren redelijk wat veiligheidsmensen opgetrommeld voor de zitting van het Catalaanse parlement, de eerste die werd bijeengeroepen door de Spaanse, en niet door de uittredende Catalaanse regering. Buiten werd de bijeenkomst op een groot scherm werd gevolgd door enkele honderden voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Binnen vielen de lege zitjes op van de parlementsleden die de zitting niet konden bijwonen. Vijf van hen zijn in ballingschap in ons land, drie zitten nog in de gevangenis. Op hun plaats waren grote gele linten gehangen, het symbool van de separatisten voor politieke gevangenen.  

De Spaanse staat kan niet winnen, alleen vernederen

"We zullen blijven ijveren voor de vrijlating van de gevangenen en de terugkeer van Puigdemont en de anderen", zo begon de tijdelijke parlementsvoorzitter Ernest Maragall. "De Spaanse staat kan niet winnen, alleen vernederen."

In het parlement werd beslist dat de drie verkozenen in de gevangenis hun stem konden doorgeven toen de afgevaardigden moesten overgaan tot het kiezen van de parlementsvoorzitter en de leden van zijn bureau, het orgaan dat toezicht houdt op de uitvoering van de regels en dat de agenda bepaalt.

Na die stemming behielden de separatisten de meerderheid en het parlementaire bestuur. De 38-jarige Roger Torrent van de linkse separatistische ERC werd verkozen tot parlementsvoorzitter.

In ruil voor het voorzitterschap steunt de ERC de kandidatuur van Carles Puigdemont als minister-president.  

Vanaf morgen buigt het bureau van het Catalaanse parlement zich over hoe Puigdemont vanop afstand zijn kandidatuur kan stellen, bijvoorbeeld via een videoconferentie. Puigdemont is na zijn afzetting naar ons land gevlucht. Zijn verblijfsvergunning vervalt op 30 januari. 

De Spaanse regering zal een aanstelling op afstand meteen aanvechten. Als Puigdemont Catalonië vanuit Brussel probeert te besturen, zal de regio  onder toezicht van Madrid blijven tot er een nieuwe minister-president is.  

Meest gelezen