NICOLAS MAETERLINCK

"50 jaar niet praten met je vader, dat is wel heel extreem"

Voormalig politicus en beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem heeft zich verzoend met zijn vader. Meer dan 50 jaar, vanaf zijn universiteitsjaren, heeft hij niet meer gepraat met zijn vader. Het conflict begon zelfs al toen Van Rossem 6 jaar was. Vader Jean-Baptiste Van Rossem is inmiddels 96 jaar en zwaar ziek. De verzoening gebeurde al drie jaar geleden. Van Rossem bracht het hele verhaal vandaag in Het Laatste Nieuws. "Ik was te koppig. Ik ben een klootzak geweest", besluit Van Rossem in de krant.

Het begon bij een konijn

Henriëtte Horoba is familiecoach bij "Smart Kameleon" en begeleidt families bij conflicten. "Meer dan 50 jaar zwijgen is echt wel heel extreem", zegt Horaba in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar wat wel heel herkenbaar is bij Van Rossem, is dat het allemaal begint bij iets bijzonder banaals, in dit geval een konijn!"

Op zijn zesde slachtte grootvader Van Rossem het lievelingskonijn voor de ogen van de kleine Jean-Pierre. Het was met goedkeuren van zijn vader, en dat heeft hij hem altijd kwalijk genomen. "Voor een buitenstaander is het meestal compleet banaal. De vader heeft duidelijk niet ingeschat hoe belangrijk het allemaal was voor zijn zoon. En daarna begint het, bouwen de emoties op."

Als familiecoach ziet Henriëtte Horoba bij langdurige familievetes steeds hetzelfde systeem terugkomen. "Mensen zijn te trots, mensen durven de eerste stap niet te zetten, mensen durven niet te praten, ze wachten af, ze wachten op de andere. Misschien zit het ook in onze cultuur en opvoeding. Er wordt ons te veel geleerd  om te zwijgen voor de lieve vrede."

Nakende dood is de ultieme gebeurtenis

Jean-Pierre Van Rossem maakte weer contact met zijn vader op een moment dat hij zwaar ziek was. Henriëtte Horoba: "Ook dat is zo typisch. Een sleutelgebeurtenis in een mensenleven doet hen nadenken. De nakende dood is de ultieme gebeurtenis. En ook het vervolg is bekend. Betrokkenen realiseren zich al die gemiste tijd samen."

Henriëtte Horoba is familiebemiddelaar geworden, mede door haar eigen ervaring. Ze verbrak zelf 13 jaar lang contact met haar familie. "Ik heb veel geleerd. Tracht je altijd te verplaatsen in de andere. Maar geef je bij een mogelijke verzoening ook niet te veel op. Want dan loopt het misschien terug uit de hand. Bij niet iedereen is een verzoening een noodzaak. Sommigen zijn er compleet mee in het reine. Het is een gedane zaak. Wat duidelijk niet zo was bij Van Rossem. Het moet zonder twijfel al die jaren bij hem gesmeuld hebben."

Meest gelezen