AP2006

"Actrices die grens­overschrijdend gedrag aankaarten zijn in de meeste gevallen hypocriet"

Brigitte Bardot (83), icoon uit de Franse cinema, heeft haar licht laten schijnen over de vele gevallen van seksuele intimidatie die opduiken. "Wat de actrices betreft, en niet vrouwen in het algemeen, is het in de meeste gevallen hypocriet, belachelijk en oninteressant", zegt ze in een interview met het Franse blad Paris Match.  

"Er zijn vele actrices die flirten met een producent om een rol te bemachtigen. Dan willen ze aandacht en zeggen ze dat ze zijn aangerand. In werkelijkheid schaadt het hen meer dan dat ze er voordeel uit halen", analyseert de gewezen actrice. Over haar eigen ervaringen is Bardot duidelijk: "Ik ben nooit een slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Ik vond het charmant wanneer men me zei dat ik knap was of een mooi achterwerk had. Zulke complimenten zijn leuk."

Brigitte Bardot - of BB - gold in de jaren 50 en 60 als het Franse sekssymbool bij uitstek. Ze brak in 1956 door met de schandaalfilm "Et dieu... créa la femme" waarin ze met blote benen wild de mambo danst. Ze stond bekend als een vrijgevochten vrouw die zei en deed waar ze zin in had.

De uitspraken komen in navolging van een vrije tribune in Le Monde waarin actrice Catherine Deneuve stelt dat "mannen vrouwen mogen lastigvallen". Dat lokte een storm van kritiek uit, waarna Deneuve zich excuseerde bij slachtoffers van seksueel misbruik. Maar ze hield ook voet bij stuk: "Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten is geen misdaad, en galant zijn is geen uiting van (mannelijke) chauvinistische agressie."

Meest gelezen