Videospeler inladen...

10 cruciale momenten van 1 jaar president Trump: van 'alternatieve feiten' tot 'Raketman'   

Zaterdag is het precies één jaar geleden dat Donald Trump de eed heeft afgelegd als president van de VS. Een samenvatting van het voorbije jaar in 10 thema's, en dat in beeld en tekst.

1. 'Alternative facts'

Videospeler inladen...

De eerste werkdag van president Trump leidt al meteen tot controverse. De dag na zijn inauguratie zijn er massale protesten, voornamelijk van vrouwen. De media melden dat het aantal aanwezigen bij die demonstraties groter is dan de dag voordien bij de inauguratie. Trumps perschef, Sean Spicer, beschuldigt de media ervan dat ze de opkomst minimaliseren. Volgens hem was het “het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft bijgewoond”.

Foto’s tonen aan dat dat niet klopt. In een interview met NBC wordt Kellyanne Conway, een adviseur van Donald Trump, gevraagd waarom Spicer die onwaarheden gezegd heeft. Conway reageert door te zeggen dat het geen onwaarheden waren, maar “alternatieve feiten”.

2. Inreisverbod veroorzaakt opschudding

Videospeler inladen...

Een week later neemt Trump zijn eerste grote beslissing als president. Hij voert een inreisverbod in voor inwoners uit 7 overwegend islamitische landen: Syrië, Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan en Somalië. Inwoners van die landen mogen de Verenigde Staten niet binnen, ook niet als ze een visum hebben. In het begin worden zelfs mensen met een permanente verblijfsvergunning niet toegelaten. De maatregel is bedoeld om terroristen uit de VS te houden.

Wanneer Trump zijn beslissing bekendmaakt, wil hij dat het inreisverbod onmiddellijk van kracht wordt. Omdat er echter maar heel weinig richtlijnen zijn uitgestuurd, ontstaat er chaos op verschillende luchthavens. Die chaos wordt nog groter als er betogingen georganiseerd worden in de vertrekhallen. 

Een week na de uitvaardiging van het inreisverbod wordt het geschorst door een rechter uit Seattle. Trump heeft later nog verschillende pogingen gedaan om een nieuw inreisverbod af te kondigen. Uiteindelijk kon een afgezwakte versie worden ingevoerd.

3. Ontslag James Comey

Videospeler inladen...

In mei stuurt president Trump James Comey de laan uit. Als hoofd van de FBI voerde Comey een onderzoek naar de mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en de Russische regering.

Het Witte Huis motiveert het ontslag van Comey in eerste instantie door te verwijzen naar zijn aanpak van het e-mailschandaal rond Hillary Clinton. Twee weken voor de presidentsverkiezingen heropende Comey het onderzoek naar Hillary Clinton, die professionele mails gestuurd zou hebben via haar privémail. Comey was daar net over gehoord in het Amerikaans Congres toen hij ontslagen werd.

Kort na het ontslag laat president Trump zich evenwel ontvallen dat hij Comey hoe dan ook ging ontslaan. Daarmee maakt hij duidelijk dat het Hillary-dossier niet de echte reden was om de FBI-baas aan de deur te zetten.

4. Trumpcare vindt geen meerderheid

Videospeler inladen...

Een mislukking voor president Trump in juli 2017: “Trumpcare” komt er voorlopig niet. Het  afschaffen van “Obamacare” is een van de stokpaardjes van Donald Trump. De wet over de Amerikaanse ziekteverzekering werd ingevoerd door Obama en maakt gezondheidszorg toegankelijker voor lagere inkomensgroepen. Trump wil komaf maken met “Obamacare” en een nieuwe regeling invoeren, die al gauw “Trumpcare” wordt genoemd.

Ondanks herhaalde pogingen lukt het niet om daarvoor een meerderheid te vinden in de Senaat. Bij een van de stemmingen verrast de Republikein John McCain iedereen door tegen te stemmen.

5. Lichaamstaal op het wereldpodium

Videospeler inladen...

Tijdens zijn eerste jaar als Amerikaanse president trekt Donald Trump regelmatig de aandacht door zijn – soms vreemde – lichaamstaal. Bij sommige ontmoetingen blijft hij maar handen schudden, maar als Duits bondskanselier Angela Merkel op bezoek komt, heeft hij blijkbaar geen zin in een handdruk. En tijdens een NAVO-bijeenkomst krijgt de premier van Montenegro een duw van Trump.

6. Hervorming belastingen goedgekeurd

Videospeler inladen...

In december kan Trump eindelijk een van zijn grote campagnebeloftes waarmaken. Zijn hervorming van de belastingen wordt goedgekeurd. De nieuwe wet verlaagt de belastingen voor Amerikaanse bedrijven. Maar ook de meeste Amerikaanse burgers zullen er de eerste jaren van profiteren. Tot 2025 zullen ze minder belasting moeten betalen. Daarna vervallen de gunstmaatregelen, waardoor de situatie heel wat slechter zou worden voor de meeste inwoners van de VS.

7. Trump en de (sociale) media

Videospeler inladen...

Dat Trump graag communiceert via Twitter, is na een jaar geen nieuws meer. Met de traditionele media heeft hij dikwijls problemen. Zo weigert hij een journalist van CNN aan het woord te laten tijdens een vragenrondje. Trump beschuldigt de zender van “fake news”. CNN had die ochtend nog bericht over bezwarend materiaal dat de Russen over Trump zouden hebben. 

8. Trump en Russische inmenging

Videospeler inladen...

Een van de thema’s die steeds weer de kop opsteken, zijn de geruchten over eventuele banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Veiligheidsadviseur Michael Flynn loog tegen de FBI over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur en wordt ontslagen door Trump. De druk op de president wordt groter. Het ministerie van Justitie stelt een voormalige directeur van de FBI, Robert Mueller, aan om het onderzoek naar Russische inmenging te leiden.

9. Internationaal: Trump schudt aan de boom

Videospeler inladen...

Ook op internationaal vlak wil president Trump een andere weg opgaan dan zijn voorgangers. Zo trekt hij de Verenigde Staten in juni terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Hij maakt ook duidelijk dat hij krachtdadiger optreedt dan Obama, wat Syrië betreft. Na een chemische aanval op een Syrische stad, bombardeert de VS een luchtmachtbasis van het Assad-regime. Die beslissing heeft Trump genomen zonder toestemming te vragen aan het Congres.

De laatste weken wekt Donald Trump veel ophef met zijn beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Zowat de hele wereld keurt dat af. In de Palestijnse gebieden leidt de uitspraak van Trump tot hevige protesten.

10. Trump vs. Noord-Korea

Videospeler inladen...

Ondertussen houden Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet op met kibbelen en elkaar bedreigen. Ze schelden elkaar uit voor “seniele man” (Trump) en “Raketman” (Kim Jong-un). De twee mannen scheppen ook op over hun nucleaire knoppen…

Meest gelezen