Videospeler inladen...

10 jaar geleden overleed Heath Ledger: deze 5 films maakten hem onsterfelijk

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Heath Ledger is overleden. De Australische acteur stierf in New York aan de gevolgen van een overdosis slaapmiddelen. Hij was pas 28. Dankzij deze 5 films is hij nog lang niet vergeten.

1. "Brokeback mountain" (2005)

De grootste rol die Ledger heeft gespeeld was ongetwijfeld die van Ennis Del Mar in "Brokeback mountain", een film van Ang Lee uit 2005. Samen met Jake Gyllenhaal vertolkte hij het aangrijpende verhaal van 2 homoseksuele cowboys die jarenlang stiekem een innige relatie hadden. Zijn acteerprestatie leverde hem een Oscarnominatie in de categorie beste acteur op.

2. "Monster's ball" (2001)

"Monster's ball" van Marc Forster uit 2001 is voor velen bekend door de Oscarwinst in de categorie beste actrice voor hoofdrolspeler Halle Berry, maar ook Ledger was in deze film te zien. Als prille twintiger speelde hij de rol van Sonny Grotowski, de zoon van het personage van Billy Bob Thornton.

3. "The dark knight" (2008)

Een andere rol waarmee Ledger naam maakte, was die van The Joker in "The dark knight" van Christopher Nolan uit 2008. Helaas gebeurde dat pas na zijn dood want de Batmanfilm verscheen pas in de zomer van dat jaar. In 2009 won hij postuum de Oscar in de categorie beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking. Zijn ouders en zus namen de prijs in zijn naam in ontvangst.

4. "The patriot" (2000)

Aan blockbusters geen gebrek in de carrière van Ledger, bijvoorbeeld "The patriot" van Roland Emmerich uit 2000. Daarin speelde hij de rol van Gabriel Martin, de zoon van het personage van hoofdrolspeler Mel Gibson. Actrice Skye McCole Bartusiak die in de film in de huid van zijn zus kroop, is intussen ook overleden. Zij was amper 21 toen ze in 2014 stierf.

5. "A knight's tale" (2001)

Met "A knight's tale" van Brian Helgeland had Ledger in 2001 een van zijn eerste echte titelrollen te pakken, dit in een avontuurlijke komedie die zich in de middeleeuwen afspeelt. Ledger speelde de rol van William Thatcher, een schildknaap die na de dood van zijn meester een list bedenkt om aan toernooien te kunnen deelnemen.

Meest gelezen