111 bekende Belgen willen minder besparingen op ontwikkelings­samenwerking

In een open brief stellen 111 Belgen zich de vraag waar het met de Belgische ontwikkelingssamenwerking naartoe gaat. Niet naar de norm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product, zo stellen ze. Na een opstoot in 2016 wordt er steeds minder geld uitgegeven aan officiële hulp.  

2016 was een topjaar voor de officiële ontwikkelingssamenwerking. Die was toen goed voor 2,08 miljard euro, bijna 0,49 procent van het bruto binnenlands product.  Daarmee is België zeker geen slechte leerling in Europa waar het gemiddelde op 0,46 procent stond.  De regering Michel heeft ook meer uitgegeven dan de regering Di Rupo. Maar een groot deel van dat budget werd in 2016 opgeslorpt door hulp aan de vluchtelingen én door humanitaire projecten. Bovendien kondigen de magere jaren zich aan. Tegen 2019 zou België nog 1,53 miljard uitgeven. Dat is ver van de beoogde 0,7 procent waarvoor de regering zich heeft geëngageerd.

Heeft het iets opgeleverd?

Volgens een studie van de Verenigde Naties heeft de jaarlijkse transactie van zo'n 25 dollar per inwoner wereldwijd de armoede met 6,5 procent kunnen terugdringen. Bovendien is het een instrument dat vooral in zeer kwetsbare landen vaak het enige alternatief is : voor de heropbouw van door oorlog geteisterde staten, voor de aanpak van de klimaatopwarming, voor grote humanitaire rampen zoals de ebola-epidemie. En het is toekomstgericht, want de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 - de opvolger van de Millennium­doelstellingen - tonen aan dat wat in het zuiden gebeurt ook een impact heeft op onze eigen leefwereld, zo staat in de brief. 

Onze ontwikkelingshulp is een belangrijke pijler van de internationale solidariteit, dat mogen we niet opgeven. 

Christ'l Joris (bedrijfsleider ETAP)

Bij de ondertekenaars zijn rectoren van universiteiten en andere academici, kunstenaars en bedrijfsleiders. Christ'l Joris van Etap, de voormalige voorzitter van Agoria, vindt ontwikkelingssamenwerking principieel belangrijk. "Zeker in een tijd waarin bepaalde landen zoals de VS zich terugplooien en hun engagement opgeven voor nationale belangen, moeten we de internationale solidariteit blijven eisen."

Efficiëntie belangrijker dan bedrag

Volgens minister van Ontwikkelings­samenwerking Alexander De Croo is het resultaat van 50 jaar 'klassieke' ontwikkelingssamenwerking al bij al zwak. Dat zegt hij in een reactie in Le Soir. De Croo pleit voor een meer gerichte, aanpak, niet méér geld dus, maar wel een efficiëntere besteding ervan. De Croo heeft het aantal partnerlanden teruggebracht en wil inzetten op enkele minste ontwikkelde regio's, vooral in Centraal-Afrika, waar België het verschil kan maken.  

Voor ondertekenaar Christ'l Joris mag er zeker worden gemoderniseerd en is het zeker niet de bedoeling dat er geld over de balk wordt gesmeten. Maar de continuïteit moet blijven en daarom heeft ze de brief mee ondertekend. 

Meest gelezen