25 jaar geleden stierf Audrey Hepburn: 4 weetjes over de gevierde actrice

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Audrey Hepburn overleed aan de gevolgen van kanker. In de jaren 50 en 60 was ze 1 van de grootste namen in Hollywood en vestigde ze haar imago van tijdloos stijlicoon. 4 weetjes over de gevierde actrice.

1. Geboren in Elsene met Nederlands als moedertaal

Audrey Hepburn werd op 4 mei 1929 in Elsene geboren in een welgesteld gezin. Haar moeder was een Nederlandse barones, haar vader een Britse bankier. De eerste jaren van haar leven woonde ze in en rond Brussel. Later verbleef ze een poosje bij haar vader in Londen.

Na de echtscheiding van haar ouders vlak voor WO II haalde haar moeder haar naar Arnhem in Nederland. Ze hoopte dat het land net als tijdens WO I neutraal zou blijven, maar niks was minder waar. Hepburn zou harde tijden kennen, zeker na de landing in Normandië en het geallieerde offensief Operatie Market Garden.

(Lees voort onder foto)

Audrey Hepburn samen met haar moeder barones Ella van Heemstra (1953).
AP1953

Door haar Nederlandse moeder en het feit dat ze jarenlang in Nederland woonde, sprak Hepburn vloeiend Nederlands. Daarnaast was ze ook het Engels, Spaans, Frans en Italiaans machtig. Die rijke talenkennis zou ze haar hele carrière als een troef uitspelen.

(Lees voort onder video)

2. De ster van de jaren 50 en 60

Hepburn begon haar carrière als balletdanser en model. In 1948 trok ze opnieuw naar Londen waar ze kleine filmrollen speelde. Het duurde niet lang of ze kreeg de kans om in New York in het theater aan de slag te gaan.

Even later deed ze auditie voor "Roman holiday" van William Wyler (zie foto onder). Ze kreeg de hoofdrol te pakken en de film groeide uit tot een groot succes. In 1954 kreeg Hepburn de Oscar voor beste actrice voor haar vertolking.

(Lees voort onder video)

In de jaren die volgden, acteerde Hepburn in de ene na de andere iconische film. Vaak ging het om personages uit de high society. In 1954 was ze te zien in "Sabrina" van Billy Wilder. Later speelde ze onder meer mee in "Funny face" van Stanley Donen (1957), "The nun's story" van Fred Zinnemann (1959), "Breakfast at Tiffany's" van Blake Edwards (1961, zie video's onder) en "My fair lady" van George Cukor (1964).

(Lees voort onder video's)

Op het hoogtepunt van haar roem in 1967 ging Hepburn met pensioen. Tot aan haar dood zou ze sporadisch in films opduiken. Naast haar Oscar won ze een Golden Globe, een Emmy Award, drie BAFTA's , een Grammy Award en een Tony Award, een combinatie die weinig actrices op hun palmares hebben.

3. Twee keer getrouwd, twee keer moeder

Hepburn had verschillende relaties in haar leven. In 1952 was ze een poosje verloofd met de Britse industrieel James Hanson. De trouwdatum was geprikt en haar huwelijksjurk was klaar, maar op het laatste moment blies ze de verloving af.

Begin 1954 ontmoette ze de Amerikaanse acteur Mel Ferrer op een feestje. 8 maanden later trouwden ze in Zwitserland. Hepburn kreeg tot 2 keer toe een miskraam, de tweede keer toen ze tijdens de opnames van "The unforgiven" van John Huston van een paard viel. Een derde zwangerschap verliep wel goed. Op 17 juli 1960 werd haar eerste zoon Sean Hepburn Ferrer geboren.

(Lees voort onder foto)

Audrey Hepburn en Mel Ferrer in 1959.
AP1959

In 1965 en 1967 kreeg Hepburn opnieuw een miskraam. Een jaar later gingen zij en Ferrer na 14 jaar huwelijk uiteen. Even later begon ze een relatie met de Italiaanse psychiater Andrea Dotti. Begin 1969 stapten ze in het huwelijksbootje en op 8 februari 1970 werd hun eerste kind samen geboren, Luca Dotti.

(Lees voort onder foto)

Audrey Hepburn en Andrea Dotti op hen huwelijk op 18 januari 1969.
1969 AP

Hepburn wou graag een derde kind, maar in 1974 kreeg ze opnieuw een miskraam. Intussen pleegde Dotti overspel en begon ze zelf een affaire met de Amerikaanse acteur Ben Gazzara. In 1982 was haar huwelijk met Dotti officieel voorbij.

Dat laatste was slechts een formaliteit want sinds 1980 had ze een relatie met de Nederlandse acteur Robert Wolders. Ze zouden samen blijven tot haar dood.

4. Goodwill ambassadeur voor UNICEF

In 1988 begon Hepburn de wereld rond te reizen als Goodwill ambassadeur voor UNICEF. Ze deed dat naar eigen zeggen uit dankbaarheid voor de internationale hulp die ze als kind zelf mocht ontvangen na de Duitse bezetting.

Hepburn zette voornamelijk haar schouders onder projecten die hongersnood bij kinderen bestreden. Ze trok onder meer naar Ethiopië, Turkije, Honduras, El Salvador, Guatemala, Soedan, Vietnam en Somalië. De Amerikaanse president George Bush senior beloonde haar voor haar werk met de Presidential Medal of Freedom.

(Lees voort onder video)

Eind 1992 kreeg Hepburn last van hevige buikpijn. Even later bleek dat ze aan darmkanker leed. Ze ging in behandeling, maar het was te laat. Op 20 januari 1993 overleed ze in haar slaap in haar huis in Tolochenaz in Zwitserland. Ze was 63.

Video player inladen...

Meest gelezen