Storm in Limburg: dak van school waait weg en deel van skipiste komt naar beneden

De storm die sinds vanochtend over Limburg raast lijkt vooral in de noordelijke helft van de provincie schade te hebben veroorzaakt. In Meeuwen-Gruitrode is een school geëvacueerd, in Peer is een deel van de skipiste naar beneden gekomen en op veel plaatsen zijn wegen afgesloten.

Aan ramp ontsnapt

In Meeuwen-Gruitrode is de basisschool langs de weg naar As in Gruitrode ontruimd. "Het dak van de school is gaan waaien en het is dankzij de koelbloedigheid van de leerkrachten dat we aan een ramp ontsnapt zijn", zegt burgemeester Lode Ceyssens. "Ze zagen tijdens de speeltijd dat het dak al aan het bewegen was, en daarom zijn ze na de speeltijd niet meer naar de klas terug gekeerd. Iets later is een muur ingestort, dus gelukkig is er enkel materiële schade." De kinderen van het 5de en 6de leerjaar zijn ondergebracht in een gebouw van de school, langs de Breekiezel. Het 3de en 4de leerjaar is ondergebracht in Cultuurpunt Gruitrode. 
 

Gewond

Ook in West-Limburg was er veel schade door omgevallen bomen. Twee brandweermannen van de zone Zuidwest-Limburg raakten gewond aan hun arm en rug, toen ze in Tessenderlo bezig waren met een boom. Op heel wat plaatsen ging er ook daken vliegen. In Peer ging een deel van het dak van de skipiste vliegen. "Er is een gat geslagen in het dak van 25 op 15 meter", zegt Mark Pannecoucke van de brandweer. "Het is ook bovenaan de skipiste dus moeilijk bereikbaar. Er kunnen wel problemen ontstaan met de sneeuw als het dak hier open blijft liggen, want dan kan die gaan smelten natuurlijk. De firma in kwestie is al hier om te kijken hoe ze het gaan aanpakken."

Ook in Beringen waren er veel oproepen van omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen. In Bree dreigde een bouwkraan om te vallen maar de brandweer kon dat voorkomen. 

Straten afgesloten

Door de schade of omdat er veel bomen langs de weg staan kan het gevaarlijk zijn op de baan. Dat is het geval voor de weg van Rotem naar Neeroeteren, en ook in  Peer, Bree, Bocholt, Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Sint-Truiden en Meeuwen-Gruitrode werden straten afgesloten. In Opgrimbie, in Maasmechelen,  is de Heirbaan afgesloten omdat daar een grote oude boerderij op instorten staat.  En in Beringen zijn enkele straten gedeeltelijk afgesloten vanwege omgevallen bomen en nutsleidingen die beschadigd zijn.

-

Meest gelezen