Architecturaal verantwoord: tien nieuwe spiegelende frietkoten in Brussel

Architectenbureau Studio Moto heeft een ontwerpwedstrijd van stad Brussel en de frituristenvereniging Navefri gewonnen. Hun "spiegelfrietkot" zal op tien plekken in Brussel verrijzen.

Een barakje op een straathoek waar je frietjes kunt kopen: Belgischer wordt het niet. Maar in Brussel waren acht frietkoten toch aan renovatie toe, vond de stad. Ze schreef een architectuurwedstrijd uit en die is gewonnen door het Luiks-Gentse architectenbureau Studio Moto. Thomas Hick en Mo Vandenberghe werkten eerder bij het gerenommeerde architectenbureau Robbrecht en Daem.

Er waren niet minder dan 52 inzendingen. De ontwerpen moesten een eigen identiteit hebben, makkelijk te integreren zijn in het stadsweefsel en functioneel voor de friturist.

"Verlengde van de omgeving"

Het winnende ontwerp is een simpel rechthoekig frietkot dat opvalt door zijn weerspiegelende coating uit glanzend aluminium. Op die manier gaat het frietkot een “dynamische dialoog" aan met zijn omgeving. Meer nog: als het frietkot dicht is, is het een verlengde van zijn omgeving in plaats van een ruimtelijk obstakel. Elke frituur krijgt zijn eigen identiteit door een unieke lichtreclame en door tegeltjes binnenin, in een eigen kleur, die zichtbaar worden als de luifel wordt opengeklapt. 

Het spiegelfrietkot moet in de loop van 2019 acht soms verouderde frietkoten in Brussel vervangen. Daarnaast komen er op twee nieuwe plekken extra frietkoten. Voor elk is een budget van 50.000 euro uitgetrokken.