Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe haalbaar is klimaatakkoord Parijs nog? "Opwarming in de voorbije drie jaar was buitengewoon"

Nieuwe cijfers van de Wereldmeteorologische Organisatie (WMO) bevestigen: vorig jaar komt samen met 2015 en 2016 in de topdrie van warmste jaren sinds het begin van de metingen zowat 170 jaar geleden. 2016 blijft het recordjaar, maar toen speelde het fenomeen El Niño. Dat was voor 2017 niet meer geval. Experts trekken (nog maar eens) aan de alarmbel, want van de 18 warmste jaren ooit gemeten, vallen er niet minder dan 17 in deze eeuw. De doelstelling van Parijs (de opwarming tot anderhalve graad beperken) lijkt verder weg dan ooit.   

De door de mens gegenereerde klimaatopwarming zet de natuurlijke effecten eigenlijk gewoon in de schaduw, besluiten experts. Want waar de voorbije twee jaar de records nog in de schoenen van El Niño konden worden geschoven, kan dat voor 2017 niet meer. Vorig jaar lag de wereldwijde gemiddelde temperatuur, net als in 2015, ongeveer 1,1 graden Celsius boven de niveaus van het pre-industriële tijdperk.  

2016, het absolute recordjaar, lag daar 1,2 graden boven. De conclusie is dat ook zonder El Niño de opwarming onverminderd voortgaat. Als je de invloed van El Niño even terzijde laat, is 2017 relatief gezien het warmste jaar ooit. El Niño is een fenomeen van warmer zeewater in de oostelijke Stille Oceaan, dat een grote invloed heeft op het weer.  Begin en eind vorig jaar werd trouwens een La Niña waargenomen - de tegenhanger van El Niño met een afkoelend effect - maar dat kon dus amper baten.  

Als we vergelijken met het gemiddelde temperatuursniveau tussen 1981 en 2010, dan was de temperatuur vorig jaar 0,46 graden hoger.

De opwarming in de poolgebieden is bijzonder uitgesproken

"Sinds de eeuwwisseling waren 17 van de 18 jaren warmer en de graad van opwarming in de voorbije drie jaar was buitengewoon", zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO. "De opwarming in de poolgebieden is bijzonder uitgesproken", voegt hij eraan toe. Dat zal langdurige effecten hebben op het weer in andere regio's van de wereld.

WMO-wetenschapper Omar Baddour zegt: "De ranking van warmste of op een na warmste is niet het grote verhaal: het is de trend die "the big story" is. En je moet ook kijken naar de effecten van de veranderingen door de opwarming, zoals een afname van het zee-ijs." Het ene effect versterkt het andere, zeker wat het smeltende poolijs betreft. Baddour had het over "alarmerende cijfers".    

Vergeet de grens van 1,5 graden opwarming. We kijken beter richting 2 graden

Baddour had nog een waarschuwing in petto in het verband met het klimaatakkoord van Parijs (dat de opwarming beperkt wil houden tot 1,5 graden): "Het is onwaarschijnlijk dat we tegen 2050 die grens van anderhalve graad nog niet zullen hebben doorbroken. Ik zie dat in de nabije toekomst gebeuren. We moeten veeleer kijken naar wanneer we de 2 graden-grens zullen doorbreken. Als we zo voortdoen, kan dit al tegen 2060 of 2070."  

Meest gelezen