Video player inladen...

Macron meets May: "Wat soft diplomacy betreft, is het 1-0 voor Macron" 

De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May hebben een verdrag getekend over de controle op immigratie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat deden ze tijdens een Frans-Britse top in de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst, nabij Londen. Met deze top willen ze ook duidelijk maken dat een brexit geen einde betekent in de erg nauwe samenwerking op militair en veiligheidsvlak tussen de twee landen.

Het bezoek van Macron is vooral bedoeld om de bilaterale verhoudingen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan te scherpen. Macron en May willen vooral duidelijk maken dat een komende brexit niet het einde betekent van de erg nauwe samenwerking tussen Londen en Parijs op het vlak van migratie, veiligheid en defensie, zeg maar de Entente die honderd jaar geleden gevormd werd op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Centraal in het pas ondertekende verdrag van Sandhurst staat migratie. Frankrijk is het al geruime tijd beu dat het fungeert als een soort grenswachter voor het Verenigd Koninkrijk, zonder dat daar compensaties tegenover staan. Nog altijd hopen veel illegale migranten vanuit de Franse havenstad Calais de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Met het nieuwe verdrag willen beide landen "het gezamenlijke beheer van hun gemeenschappelijke grens versterken".  

De Britten engageren zich nu om 50 miljoen euro extra te betalen voor grensbeveiliging in de Calais. Het extra Britse geld gaat naar meer hekken, bewakingscamera's en infraroodcamera's die de grensposten in Calais en elders aan het Kanaal moeten verbeteren.

Tegelijk zal het Verenigd Koninkrijk meer niet-beleide minderjarigen toelaten en de procedures voor gezinshereniging versnellen.

Militaire samenwerking

Ook militaire samenwerking is een belangrijk thema. Frankrijk vreest dat het er na de brexit militair gezien alleen komt voor te staan in Europa. 

Britse Chinook-helikopters zullen de Fransen ondersteunen in Mali

Concreet is afgesproken dat de Royal Air Force drie Chinook-transporthelikopters inzet voor de door Frankrijk geleide VN-vredesmacht in het West-Afrikaanse land Mali. Daar vechten de VN-blauwhelmen en de Fransen tegen allerlei jihadistische groepen die Mali willen destabiliseren.

Omgekeerd zal Frankrijk troepen sturen om een Brits contingent in de Baltische republiek Estland te versterken. Dat moet de buitengrens van de NAVO versterken tegenover een alsmaar meer dreigend Rusland.

De Britse en Franse geheime diensten MI5 en DGSI werken overigens al erg nauw samen na de terreuraanslagen van de voorbije jaren in Parijs, Nice, Londen en Manchester. Ook die samenwerking blijft overeind, brexit of niet.

Britten kijken uit naar Tapijt van Bayeux

Voor de start van de onderhandelingen heeft de Franse president Macron een knap staaltje politiek massagewerk laten zien door aan te kondigen dat Frankrijk het beroemde tapijt van Bayeux een tijdje wil uitlenen aan Groot-Brittanië.

Het artefact zal inderdaad naar het Verenigd Koninkrijk reizen, bevestigden May en Macron vandaag, maar wel pas over vier jaar, in 2022. May beschreef het wandtapijt als "een kostbaar deel van onze gemeenschappelijke geschiedenis".

Het tapijt dateert van het einde van de 11e eeuw en beeldt de slag bij Hastings in 1066 uit, de Normandische invasie en verovering van het Angelsaksische Engeland. Het tapijt is sindsdien nog nooit in Groot-Brittannië geweest. Het is een erg symbolische daad voor twee landen die eeuwenlang erfvijanden waren, maar de voorbije eeuw in tal van oorlogen zij-aan-zij streden.

"Het tapijt van Bayeux uitlenen was een meesterzet", zegt correspondent in Londen Lia van Bekhoven in "Terzake". "De Britten waren er even stil van. Als je het hebt over de kracht van "soft diplomacy", dan is het 1-0 voor Macron."  

Meest gelezen