Video player inladen...

Burgemeester Termont dient klacht in tegen auteur Ghelamco-boek

De Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) dient een klacht wegens laster en eerroof in tegen Ignace Vandewalle. Die beweert in een pas verschenen boek dat de stad Gent ongeoorloofde steun heeft gegeven aan voetbalclub AA Gent voor de bouw van het Ghelamco-stadion.  

"Ik kan als politicus tegen veel. Maar dat men mij onterecht beschuldigt van schriftvervalsing?" Termont dient een klacht in bij de strafrechter en bij de burgerlijke rechtbank. "Ik eis een zware schadevergoeding, die ik zal schenken aan een goed doel."

Vandewalle blijft intussen achter de kritiek in zijn boek staan. Daarin stelt de auteur dat de stad Gent de regels rond openbare aanbestedingen niet heeft nageleefd bij de bouw van het Gentse Ghelamco-stadion. Ook zou het stadsbestuur los omspringen met kosten gemaakt in een skybox.

Het Gentse stadsbestuur licht de zaak morgen uitgebreid toe tijdens een persconferentie. Het heeft inzage beloofd in alle documenten van het dossier.

"Ik beschuldig Termont niet"

In een reactie op de aankondiging van Termont zegt Vandewalle niet onder de indruk te zijn van de klacht. De schrijver ontkent dat hij Termont beschuldigt van schriftvervalsing en vreest geen juridische implicaties. "Het proces werpt wel een schaduw over het boek. Dat lijkt op broodroof", zegt hij.

"Ik geef de feiten weer en stel vragen. Is dat geen schriftvervalsing?, schrijf ik. Ik laat de lezer beslissen." Vandewalle ontkent bovendien dat hij insinuaties maakt. "Is een vraag stellen een insinuatie? Volgens mijn niet", stelt de auteur. "Ik stel vast dat wie de waarheid schrijft, processen aan zijn been heeft. De vrije meningsuiting staat toch in de grondwet? Ik heb hem nooit beschuldigd van schriftvervalsing", zegt Vandewalle.

Meest gelezen