Burgers naar rechter voor schone lucht

Enkele burgers, onder meer de auteur Jeroen Olyslaegers, dagen de Vlaamse overheid voor de rechter omdat ze niet genoeg doet om de luchtverontreiniging aan te pakken. De doelstellingen in het nieuwe luchtsaneringsplan zijn veel te weinig ambitieus, vooral voor Antwerpen. 

Initiatiefnemer Thomas Goorden is niet te spreken over de laksheid van de Vlaamse regering. "In 2010 heeft ze de deadline voor de EU-normen gemist en in het nieuwe luchtsaneringsplan mikt Vlaanderen pas op 2030, over twaalf jaar.  Maar de overheid geeft zelf toe dat dat alvast voor Antwerpen niet gaat lukken. Daar zullen ook in 2030 nog plaatsen zijn waar de luchtverontreiniging de Europese norm overschrijdt, onder meer op de Plantin Moretuslei en de Belgiëlei. Om de WHO-norm te halen, de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie, kijkt de Vlaamse regering nog verder in de toekomst - 2050 - tegen dan ben ik een oude man."

Olyslaegers

Het is de actiegroep Straten-Generaal die de rechtszaak op gang heeft getrokken. Thomas Goorden is zelf geen mede-indiener, maar heeft wel het nodige geld bijeengehaald, zo'n 10.000 euro. Verschillende mensen hebben gul gedoneerd, ook schrijver Jeroen Olyslaegers, die zaterdag de Bordewijkprijs in ontvangst neemt voor zijn roman "Wil" over de oorlogsjaren in Antwerpen. Op verzoek van Thomas Goorden heeft Olyslaegers vanmorgen toegezegd om zich ook burgerlijke partij te stellen in deze milieuzaak tegen de Vlaamse overheid. 

AFP or licensors

Meest gelezen