Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump heeft de Fake News Awards uitgereikt: dit zijn de "winnaars"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de langverwachte Fake News Awards uitgereikt. Trump beweert al sinds zijn aantreden dat verschillende media valse informatie over hem verspreiden, en wil met zijn awards die mediahuizen extra met de vinger wijzen. Onder meer The New York Times, CNN, Time Magazine en The Washington Post moesten het ontgelden en vielen in de "prijzen".    

The New York Times wint een prijs voor een bericht over de financiële beurzen die nooit meer zouden herstellen na de winst van Trump met de presidentsverkiezingen. CNN kreeg een award voor een artikel over voormalig staflid (van Trump) Anthony Scaramucci die een ontmoeting met een Rus zou hebben gehad. Time Magazine had bericht over een buste van Marthin Luther King Jr. die uit de Oval Office zou verwijderd zijn.

In totaal kreeg CNN vier awards, The New York Times twee, ABC één, Time Magazine één, The Washington Post één en Newsweek één. Een elfde prijs was weggelegd voor álle verhalen rond de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

Na de oplijsting van de "winnaars" volgden tien verwezenlijkingen die Trump zichzelf toebedeelt. "Terwijl de media 90 procent van hun tijd focussen op negatieve verslaggeving of vals nieuws, heeft de president resultaten geboekt", tweet hij. Bij zijn verwezelijkingen: het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de groei van de economie.

Slaan en zalven tegelijkertijd

De Amerikaanse president plaatste ook nog een bericht over positieve media. "Ondanks veel corrupte en oneerlijke media, zijn er ook veel verslaggevers die ik respecteer. Ook is er veel goed nieuws voor het Amerikaanse volk om trots op te zijn."

De Republikeinse senator Jeff Flake uit Arizona stelde zich onlangs vragen bij de fake news-beschuldigingen van Trump. "Wanneer een persoon in een machtspositie de pers bestempelt als nep telkens hem iets niet zint, dan moet die persoon verdacht bevonden worden en niet de pers."

Flake zei vorig jaar al dat hij zich in 2018 niet meer verkiesbaar zou stellen. Hij wil niet langer "medeplichtig" zijn aan het "roekeloze, belachelijke en onwaardige" gedrag van Trump. 

Meest gelezen