Videospeler inladen...

Wereldprimeur: voor het eerst redt drone mensen uit zee

Leden van de Australische kustwacht zijn erin geslaagd om twee gestrande tieners met een drone te redden. Opvallend: op dat moment was de kustwacht de drone aan het testen. Het is de eerste keer dat een drone werd ingezet bij een redding op zee.

Drones worden meer en meer gebruikt om de hulpdiensten een handje toe te steken, zo ook in Australië. Daar test de kustwacht van Lennox Head, in de staat New South Wales, al een tijdje drones. Die worden vooral ingezet om zwemmers te verwittigen als ze haaien zien.

Opblaasbare reddingsboei

Toen een strandganger twee jongeren in moeilijkheden zag, verwittigde hij de kustwacht. Zij beslisten om een opblaasbare reddingsboei te bevestigen aan een drone. De reddingsboei werd vanuit de lucht naar de jongeren geworpen, en zij konden dan op eigen kracht terugzwemmen.

John Barlilaro, de vicepremier van de staat New South Wales, spreekt van een historische redding. "Een drone heeft nog nooit op deze manier mensen uit zee gered." Hiermee doelt hij vooral op het feit dat de redders de reflex hadden om een opblaasbare reddingsboei te bevestigen aan de drone.

Bij ons nog niet aan de orde

Jai Sheridan is de redder die het toestel bediende, hij spreekt van een irreële ervaring.  Hij is ook vooral verrast door het feit dat het toestel ook gebruikt kan worden om mensen te redden.

Bij ons is zo'n reddingsactie nog niet voor morgen. Kapitein Regane Gyssens van de Belgische kustwacht: "De wetgeving rond de drones is nog niet gereglementeerd. We merken wel dat het in een aantal landen wel het geval is." Bovendien zijn er nog wat tekortkomingen met sommige modellen. "Sommige drones kunnen maar een beperkte afstand boven de zee afleggen", aldus Regane.

Dit neemt uiteraard niet weg dat het een interessante evolutie is die zeker onderzocht moet worden.

Meest gelezen