AFP or licensors

Europees Parlement zet licht op groen voor bijzondere commissie over glyfosaat

Er komt een bijzondere commissie in het Europees Parlement over de erkenning van pesticiden op de Europese markt. Dat zijn de fractieleiders overeengekomen. 

De bijzondere parlementaire commissie komt er op voorstel van de Europese sociaal-democraten en groenen, na de beslissing van de EU om de vergunning van de controversiële stof glyfosaat te verlengen en de onthullingen in de "Monsanto Papers" waarin  het Amerikaanse chemieconcern Monsanto in opspraak kwam wegens mogelijke beïnvloeding van wetenschappelijke studies.

"De commissie moet de potentiële belangenconflicten tussen de industrie en de Europese agentschappen analyseren", laat Europees Parlementslid Marc Tarabella (PS) optekenen. "Dat moet de basis worden voor nieuwe praktijken die de transparantie en onafhankelijkheid garanderen van het beslissingsproces van de Europese Unie."

De bijzondere commissie zal de procedure voor alle pesticiden onder de loep nemen, maar de recente beslissing over glyfosaat wordt een "case study". Groen-parlementslid Bart Staes reageert verheugd. "Ik heb hier heel veel moeite in gestopt", zegt hij op Twitter. "Dit geeft erg veel voldoening, maar nu begint het echte werk."

Meest gelezen