Videospeler inladen...

Welke andere politici kregen al eerder een poederbrief in de bus?

Op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) is een poederbrief gevonden. Hij is de meest recente in een lange reeks politici die een enveloppe met wit poeder toegestuurd krijgt.

De verdachte brieven met wit poeder duiken voor het eerst massaal op in 2001. De Westerse wereld bekomt dan net van grote terreuraanslagen in de Verenigde Staten. In september 2001 kapen terroristen van Al Qaeda verschillende passagiersvliegtuigen. Die worden in de torens van het World Trade Center in New York en in het Pentagon in Washington DC gevlogen, een vierde vlucht stort neer in een veld. Alles samen vallen enkele duizenden doden.

Aanslag op het World Trade Center in New York
2001 AP

Korte tijd na die aanslagen vallen in de Verenigde Staten verschillende doden bij brieven met daarin een wit poeder. Het witte poeder blijkt antrax te zijn. De brieven worden gestuurd naar verschillende mediabedrijven en naar twee Democratische Senatoren. Er vallen 5 doden en 17 anderen worden besmet door de antrax.

Amerikaanse hulpverleners bij een antrax-aanval
AP2001

Die brieven brengen copycats in ons land op ideeën: verschillende politici en instellingen krijgen poederbrieven toegestuurd. Zoals onder meer het stadhuis in Antwerpen (zie foto onder), maar ook het federaal parlement in Brussel en het NAVO-hoofdkwartier in Evere. In geen enkele brief zitten uiteindelijk sporen van antrax.

In het stadhuis in Antwerpen wordt in oktober 2001 een poederbrief gevonden

De jaren die erop volgen is er verhoogde waakzaamheid in de postcentra. Tientallen poederbrieven worden onderschept bij de postdiensten. Sporadisch bereiken sommige brieven toch hun bestemmeling. Af en toe gaan die poederbrieven gepaard met dreigementen, maar even vaak is het alleen een envelop met een mysterieus wit poeder. Uiterst zelden is dat witte poeder schadelijk, in geen enkel geval tot nog toe ging het ook effectief om antrax. Meestal was het suiker of bloem.

Politici zijn meestal het doelwit van dergelijke brieven: de toenmalige burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx bijvoorbeeld in juni 2005. In hetzelfde jaar wordt in het postkantoor in Tienen een poederbrief onderschept die op weg was naar toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Om maar enkele voorbeelden te noemen.

Het kabinet van toenmalig staatssecretaris Melchior Wathelet wordt ontruimd na een poederbrief in 2012

Iets recenter kreeg staatssecretaris Melchior Wathelet in 2012 dergelijke brief. Hij was toen net geen staatssecretaris voor Asiel & Migratie meer, maar bij de poederbrief zat toen wel een dreigbrief die eiste dat “alle vreemdelingen het land zouden worden uitgezet”. De brief bleek later onschadelijk te zijn, het witte poeder was talkpoeder.

De laatste tijd is het iets stiller rond de poederbrieven. Sporadisch duiken ze nog op. Zo kreeg Emir Kir, de burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, twee jaar geleden nog zo'n poederbrief. De brief was vergezeld met een dreigbrief waarin Kir opgeroepen werd om "België te verlaten om zijn vriend Hitler Erdogan te vervoegen". Het witte poeder bleek achteraf bloemsuiker.

Het lange lijstje wordt sinds vandaag aangevuld met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij kreeg een poederbrief toegestuurd met daar bovendien ook een kogel in. Het witte poede blijkt na analyse geen antrax te zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen