Het leven zoals het was: digitale expo toont Gent tijdens WO I

Het STAM in Gent lanceert een onlinetentoonstelling die het dagelijkse leven in Gent tijdens WO I in beeld brengt. Het gaat om een digitale uitloper van de expo "Gent, bezette stad" die afgelopen zomer in het stadsmuseum liep.

Hoe hebben gewone inwoners van Gent WO I vier jaar lang ervaren? Die vraag probeerde het STAM van 30 juni tot en met 11 november vorig jaar te beantwoorden met de tentoonstelling "Gent, bezette stad". Wie die heeft gemist, kan nu terecht op een digitale expo die hetzelfde verhaal online vertelt.

Tijdens WO I lag Gent relatief ver van het front, maar toch had de oorlog de stad stevig in zijn greep. Op 12 oktober 1914 kwamen Duitse bezettingstroepen in de stad aan. Ze zouden er meer dan 4 jaar blijven. De levensomstandigheden waren hard: de werkloosheid was torenhoog, voedsel was schaars en mensen waren voortdurend onderhevig aan controles en censuur.

Fotografie

Daarnaast belicht de onlinetentoonstelling het belang van fotografie als historische bron. Tussen de zomer van 1917 en de herfst van 1918 maakte een team van zowat 30 Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten meer dan 10.000 foto's van de belangrijkste monumenten en kunstwerken in ons land.

In meer dan 1.000 gevallen ging het om opnames in Gent. Soms hebben ze een diepere betekenis die op het eerste zicht niet duidelijk is. Een andere keer geven ze dan weer een vertekend beeld van de dagelijkse realiteit van toen.

Momenteel is in het STAM "Stad en universiteit. Sinds 1817" te zien. Dat is een tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de UGent die in 2017 tweehonderd jaar bestond.

Meest gelezen