Japan en Australië gaan hun strategische alliantie nog verder uitbouwen, ook op militair vlak

De premiers Malcolm Turnbull en Shinzo Abe willen samenwerken op het vlak van defensie en dat de vrijhandelszone TPP in de Stille Oceaan een feit wordt, ook zonder de Verenigde Staten. Er klinkt ook een waarschuwing aan het adres van China en Noord-Korea.

Het bezoek van de Australische premier Malcolm Turnbull aan zijn Japanse collega Shinzo Abe verloopt erg hartelijk, zoals gewoonlijk tussen beide staatslui die elkaar intussen erg goed kennen.

Turnbull woonde in Japan een bijeenkomst bij van de nationale veiligheidsraad van dat land en bezocht een trainingskamp van Japanse "special forces" in de buurt van de hoofdstad Tokio.

Japan en Australië gaan later dit jaar ook een defensiepact uitwerken. Dat zou het eerste voor Japan zijn sinds dat met die andere bondgenoot, de Verenigde Staten. Australische militairen zouden in Japan kunnen trainen samen met hun lokale collega's en omgekeerd en beide legers zouden ook elders samen kunnen optreden. 

De nucleaire dreiging van het communistische regime in Noord-Korea wordt met name genoemd, maar ook de vrijheid van scheepvaart en het versterken van een "op het internationaal recht gebaseerd systeem dat ingaat tegen unilaterale claims". Met dat laatste wordt duidelijk China bedoeld dat zowat alle eilandjes in de Zuid-Chinese Zee opeist, ook al gaat dat in tegen de VN-conventie over het zeerecht.

Japanse F-15-gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij AP2011

Ook het TPP-vrijhandelsverdrag voor Stille Oceaan bindt beide landen

Zeventig jaar geleden vochten Australische en Japanse militairen op leven en dood in de jungle in Nieuw-Guinea en in de westelijke Stille Oceaan. Sindsdien zijn de allianties in de regio evenwel omgekeerd en zijn beide landen strategisch nauw verweven met de Verenigde Staten.

Onder president Donald Trump zijn er echter geen zekerheden en dus zoeken Tokio en Canberra al veel langer elkaars gezelschap op, onder meer tegenover de dreiging vanuit China en Noord-Korea.

Cruciaal daarbij is het Trans Pacific Partnership (TPP), de vrijhandelszone die twaalf landen in de Stille Oceaan vorig jaar gesloten hebben. President Trump wil niet dat de VS daaraan deelneemt, maar Japan en Australië willen nu de nieuwe as vormen van die TPP en de andere deelnemende landen overtuigen om alsnog met het project van start te gaan. Dat zijn Canada, Chili, Peru, Mexico, Maleisië, Singapore, Vietnam, Brunei en Nieuw-Zeeland. Met die landen willen Japan en Australië een economische ruggengraat geven aan hun partnerschap. Op termijn hopen ze om ook landen zoals Zuid-Korea, Thailand, Indonesië en de opkomende grootmacht India daarbij te betrekken.