Videospeler inladen...

Van Rossem zoals u  hem nog nooit zag: "Ik vraag me af hoe mijn vader het opbrengt mij zoveel liefde te geven"

Jean-Pierre Van Rossem heeft veel spijt dat hij zowat een halve eeuw niet tegen zijn vader heeft gesproken. En nu ze zich hebben verzoend, snapt hij niet dat hij nog zoveel liefde van hem krijgt. Dat zegt de voormalige volksvertegenwoordiger in "Van Gils & gasten".

Verzoening na een vete die wel 5 decennia duurt? Het is mogelijk. Dat bewijzen Jean-Pierre Van Rossem (72) en zijn vader (96). Rond zijn 20e verbrak de voormalige zakenman en volksvertegenwoordiger alle contact met zijn vader. Pas enkele jaren geleden zocht hij hem weer op om de brokken te lijmen.

De dood van zijn konijn lag destijds aan de basis van de breuk, legt Van Rossem vanavond in "Van Gils & gasten" op Eén uit. "Voor mijn eerste communie moesten konijnen op tafel komen, ook het konijn dat ik samen met mijn broer had grootgebracht. Mijn vader was te teerhartig om het te doden, dus kwam mijn bompa langs om het een nekslag te geven. Dat is voor mijn ogen gebeurd."

Je moet eigenlijk een superklootzak zijn om zoiets te doen

Door die gebeurtenis beschouwde Van Rossem zijn vader als een "moordenaar". Enkele jaren later luidde zijn studententijd een stilzwijgen van zowat een halve eeuw in. "Je moet eigenlijk een superklootzak zijn om zoiets te doen. Alleen ik kan zulke stommiteiten uithalen. Het was mijn koppigheid."

Het was zijn zus die uiteindelijk op een verzoening aandrong. "Enkele jaren geleden is ze gestorven aan de gevolgen van kanker. Kort voor haar dood vroeg ze me die stomme ruzie met mijn vader bij te leggen. Zij heeft toen de eerste ontmoeting voorbereid."

Mijn vader is erg vergevingsgezind, nooit had hij kritiek op mijn idiote levenswijze

Het weerzien verliep goed, zegt Van Rossem. "We hadden de afspraak gemaakt niet over vroeger te praten, enkel over nu. Dat is wonderwel gelukt. Het is ook maar gelukt omdat mijn vader erg vergevingsgezind is. Nooit heeft hij kritiek op mijn idiote levenswijze gehad."

Van Rossem begrijpt naar eigen zeggen niet dat zijn vader hem na al die jaren nog steeds zo graag ziet. "Ik krijg ontzettend veel liefde van hem. Ik vraag me af hoe iemand dat kan opbrengen. Toen ik jong was, heb ik hem gekloot, het bloed van onder zijn nagels gehaald. Maar daarover heeft hij geen woord gezegd."

Ik zie nu in dat ik de verloren tijd nooit meer kan inhalen

De jongste weken gaat de gezondheidstoestand van zijn vader achteruit. "Een maand geleden speelde ik nog schaak met hem, nu weet hij niet meer hoe de stukken bewegen. Ik zie nu meer en meer in dat ik de verloren tijd nooit meer kan inhalen. Al die keren dat ik hem om raad heb willen vragen... Meer dan 1 keer heb ik op het punt gestaan hem op te bellen, maar ik deed het niet. Ik noem dat superidiotie."

Meest gelezen