Zoek de zeven verschillen. AP

Zo moeder, zo dochter: Kaia Gerber en Cindy Crawford, de geschiedenis herhaalt zich

De 16-jarige Amerikaanse Kaia Gerber werkt samen met de Duitse modepaus Karl Lagerfeld aan een collectie voor de herfst. Lagerfeld vroeg Gerber al om zijn lentecollectie voor Chanel te openen. Ze prijkt deze maand ook solo op de cover van de Franse editie van Vogue, net als Cindy Crawford destijds. Moeder en dochter lijken dan ook als twee druppels water op elkaar. De geschiedenis herhaalt zich.

Kaia Gerber zegt u wellicht niets, maar de naam doet al een tijdje een serieus belletje rinkelen in de modewereld. Ze is de 16-jarige dochter van topmodel Cindy Crawford (51) en Rande Gerber. Kaia deed haar eerste fotoshoot voor een bekend merk op de leeftijd van 10. Toen poseerde ze gezwind voor het kinderlabel van Versace. Als 13-jarige lag ze al onder contract bij het prestigieuze bureau IMG.

Kaia reeg nadien de campagnes aan elkaar: Calvin Klein, Marc Jacobs en Alexander Wang. In 2016 kreeg ze de prijs voor Beste Doorbraak in de modellenwereld. Tijdens de New York Fashion Week vorig jaar vond ze pas helemaal haar draai op de catwalk. Ze liep er maar liefst 18 shows, onder meer voor Prada, Gucci en zelfs Rihanna.

Twee jaar geleden stonden moeder en dochter nog in de Franse editie van Vogue, apart en zij-aan-zij. Deze maand siert Kaia alleen de cover. En nu  werkt ze aan een collectie voor icoon Karl Lagerfeld. Naast kleren zal ze zich ook concentreren op accessoires, zoals juwelen en zonnebrillen.

Haar rijbewijs baart me meer zorgen

Het gaat dus best hard voor de beloftevolle Kaia. Moeder Crawford beseft dat maar al te goed. "Ik had het liever nog twee jaar uitgesteld, maar ze is 16. De leeftijd waarop ik begon. Dat is jong, maar in de modewereld normaal." Kaia mag dan wel hoge ogen gooien onder fashionista's en haar 2,7 miljoen volgers op Instagram, thuis blijft ze gewoon een tiener.

"Ze heeft net haar rijbewijs gehaald, dat baart me meer zorgen dan haar modellencarrière", aldus een nuchtere Crawford. Het zit duidelijk in de genen, want Crawford heeft ook een zoon, de blonde Presley, die eveneens aan een modellencarrière werkt. Zus en broer poseren hier samen: