Kwart van de Belgen heeft geen geld voor een weekje vakantie

Uit een enquête van het Belgische statistiekbureau, Statbel, blijkt dat ruim 20 procent van de Belgische bevolking moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Het bureau gaat de evolutie na van de armoede en de sociale uitsluiting in ons land. 

Elk jaar bevraagt Statbel 6000 Belgische huishoudens naar hun inkomen en hun levensomstandigheden. Daaruit blijkt dat 21  procent van de Belgische bevolking het vorig jaar moeilijk had om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. 

Een televisie of een telefoon aankopen is voor de meeste Belgen geen probleem. Maar een kwart van de bevolking kon zich vorig jaar wel geen weekje vakantie buitenshuis veroorloven en ook een onverwacht grote uitgave, zeg maar van meer dan duizend euro, was voor 25 procent een probleem.  

Geen eigen auto

Zes procent van de Belgen kon zich dan weer geen eigen auto veroorloven. En elke maand op tijd de rekeningen voor de huur en de elektriciteit betalen bleek onmogelijk voor 5 procent van de Belgen.  

Ook minstens om de twee dagen vlees, kip of vis eten of een vegetarische maaltijd is voor 6 procent van de Belgische bevolking niet mogelijk.  

Geen normaal sociaal leven

Maar financieel krap zitten leidt er ook toe dat je geen normaal sociaal leven kan leiden. 13 procent zegt geen geld te hebben voor een hobby en evenveel Belgen zeggen ook dat ze daarom niet afspreken met vrienden of familie om samen eens iets te gaan eten of drinken.  

Meest gelezen