ANP/REMKO DE WAAL

Muyters wil dit jaar 30.000 werkzoekenden een individuele beroepsopleiding geven

"Afgelopen jaar volgden 15.000 werkzoekenden in Vlaanderen een individuele beroepsopleiding (IBO) van wie een derde in Antwerpen. Dit jaar willen we naar 30.000 IBO-stages." Dat kondigden Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters en Antwerps VDAB-directeur Bjorn Cuyt gisteren aan.

De Antwerpse VDAB registreerde het afgelopen jaar bijna 14 procent meer vacatures. Tegelijk blijft het aantal werkzoekenden al meer dan twaalf maanden op rij dalen. "De krapte op de arbeidsmarkt vormt stilaan de grootste bedreiging voor het Antwerpse bedrijfsleven", zegt Luc Luwel van de Kamer van Koophandel (Voka).

Op initiatief van Voka Antwerpen-Waasland gingen minister Muyters en VDAB-directeur Bjorn Cuyt gisteren in gesprek met de hr-directeurs van vijftien toonaangevende Antwerpse bedrijven, op zoek naar oplossingen voor het arbeidsmarktprobleem.

Activering langdurig werkzoekenden

Minister Muyters benadrukte dat hij met het recent gelanceerde arbeidspact wil inzetten op de versnelde activering van langdurig werkzoekenden en inactieven.

De individuele beroepsopleiding waarbij de werkzoekende gedurende een aantal maanden een opleiding volgt in een bedrijf met behoud van zijn werkloosheidsuitkering, ziet hij als een van de belangrijkste hefbomen voor activering: "Voor velen is het de snelste weg naar vast werk. Vandaar mijn voornemen om die inspanning te verdubbelen", zegt Muyters.

Bedrijven vragen proactievere aanpak van VDAB

Tijdens het gesprek vroegen de bedrijven in de eerste plaats om een proactievere aanpak door de VDAB. "Waarom bellen jullie ons niet vaker?", vroegen ze. Ook de instroom van kandidaten en het aanbod van knelpuntopleidingen vinden ze ontoereikend.   

VDAB-directeur Bjorn Cuyt verzekerde de aanwezige bedrijven dat daar in de nieuwe structuur werk van wordt gemaakt. Tegelijk vraagt hij de bedrijven om de VDAB structureel feedback te geven over sollicitanten.

Meest gelezen