MIVB stelt nieuwe metrostellen voor na recordjaar

Vorig jaar was een recordjaar voor de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB. Dat zegt de maatschappij zelf aan VRT NWS. Het aantal ritten steeg met acht procent, tot 401 miljoen. Het gaat om de sterkste stijging in meer dan tien jaar. De MIVB stelt ook de nieuwe metrostellen voor die vanaf volgend jaar in dienst worden genomen.

De jaren 2015 en 2016 toonden een status quo in het aantal ritten van de Brusselse trams, bussen en metro. Dat had te maken met respectievelijk de lock-down na de aanslagen in Parijs en dan de aanslagen in Brussel zelf.

Nu is er dus een inhaalbeweging, met in 2017 ruim 30 miljoen ritten méér dan in 2016. Dat heeft wellicht te maken met de economische heropleving in Brussel en ook met de toenemende verkeersopstoppingen waardoor sommige automobilisten overstappen op het openbaar vervoer. Op langere termijn bekeken, op tien jaar tijd, namen de ritten toe met ruim 40 procent.

Heel veel schoolabonnementen

Een opmerkelijke groei zat er bij de schoolabonnementen. De verkoop daarvan steeg met 20 procent. Dat is ondermeer het gevolg van de tariefverlaging in de loop van 2016: de prijs van een schoolabonnement is gedaald van 120 euro naar 50 euro per jaar per kind. (En vanaf een derde kind in hetzelfde gezin is het abonnement gratis.)

Die groei heeft natuurlijk ook nadelen. In de spits en zeker op de momenten dat de scholieren zich verplaatsen, zitten trams en bussen overvol. Is de MIVB slachtoffer van het eigen succes? "Misschien", zegt topman Brieuc de Meeûs, "maar dan is het nog altijd een succes. En we blijven investeren om de frequenties te verhogen".

Nieuwe metrostellen

Brieuc de Meeûs zegt bijzonder trots te zijn op de groei. Hij dankt daarvoor iedereen voor de inzet: "het personeel, de klanten en, laten we dat toch niet vergeten, de overheid, die blijft investeren in openbaar vervoer". De MIVB investeerde in 2017 ongeveer 230 miljoen euro. In de komende tien jaar staan vijf miljard euro aan investeringen gepland.

Zo komen er vanaf volgend jaar nieuwe metrostellen aan, de zogenoemde M7-stellen. Door de nieuwe metrostellen zullen de drukste metrolijnen 1 en 5 volgens de MIVB 30% meer reizigers kunnen vervoeren. Nieuwsgierigen kunnen de nieuwe metrostellen nu al vier dagen lang ontdekken op de beurs #WeAreMobility die wordt gehouden in de marge van het Autosalon.

De MIVB heeft 43 nieuwe M7-metrostellen besteld. Die zouden moderner, comfortabeler en meer verlicht zijn dan de huidige nieuwste generatie metrostellen die nu op het MIVB-net rijden. Bovendien is de M7 aanpasbaar aan een toekomstige automatische besturing. De stellen zijn lager, waardoor gemakkelijker kan worden in- of uitgestapt.

Bekijk hieronder alvast een video van de MIVB over het nieuwe metrostel:

Meest gelezen