Nederland is het best voorbereid op zelfrijdende auto's

Nederland is het best voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's uit een groep van 20 landen. Dat zegt consultancybureau KPMG na een internationaal onderzoek. Volgens KPMG heeft Nederland uitstekende wegen, een overheid die zelfrijdende auto's verwelkomt en een goede infrastructuur voor het laden van elektrische auto's. KPMG gaat ervan uit dat veruit de meeste zelfrijdende auto's elektrisch zullen zijn.

"Nederland is klaar voor zelfrijdende auto's", aldus KPMG. "De intensief gebruikte Nederlandse wegen zijn goed aangelegd en onderhouden. Ook de telecom-infrastructuur is sterk. En de overheid stelt openbare wegen open voor grootschalige testen met zelfrijdende personenauto's en vrachtwagens". Singapore staat op de tweede plaats in de ranglijst, Amerika op nummer drie. 

In Nederland zijn al testen toegestaan met zelfrijdende auto's, maar er moet wettelijk nog wel iemand in de auto zitten die de besturing kan overnemen. De regering heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, waardoor het mogelijk wordt dat er ook zelfrijdende auto's de weg op mogen zonder bestuurder erin. Er moet dan nog wel een bestuurder op afstand zijn, dus iemand die via mobiele netwerken meekijkt en zo nodig kan ingrijpen. Op dit gebied zijn sommige staten in de VS al wat verder. Zo rijden er sinds een paar maanden in een deel van Arizona zelfrijdende auto's zonder bestuurder rond. En in de loop van 2018 mag dit ook in Californië.

Meest gelezen