Videospeler inladen...

Palestijnse vluchtelingen­organisatie UNRWA krijgt zo'n 6,5 miljoen euro Belgische steun vervroegd uitbetaald

Het VN-agentschap UNRWA dat humanitaire hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, zal de eerste schijf van het Belgische ontwikkelingsgeld nu al ontvangen. Het gaat om zo'n 6,5 miljoen euro, die nu al wordt uitgekeerd. Voor de volgende drie jaar krijgt de UNRWA 19 miljoen euro Belgische hulp. Dat bedrag lag al vast, maar minister Alexander De Croo (Open VLD) wil het bedrag voor 2018 vervroegd uitbetalen, om te voorkomen dat de werking van de vluchtelingenorganisatie stilvalt. De UNRWA zit in zwaar weer, nu de Verenigde Staten hun financiering gaan halveren.

De Belgische bijdrage voor 2018, zo'n 6,5 miljard euro, zal versneld uitbetaald worden, door de financiële crisis die het UNRWA treft. Van de Verenigde Staten krijgt het agentschap immers 60 miljoen dollar minder steun. Dat is een strategie van president Donald Trump om de Palestijnen onder druk te zetten in het vredesproces met Israël. België wil voorkomen dat de vluchtelingenorganisatie operationeel in de problemen komt, zegt Alexander De Croo in het Radio 1-programma De Ochtend: "Het geld is nodig om de scholen en de ziekenhuizen voor de Palestijnse vluchtelingen te kunnen openhouden. De Palestijnen op droog zaad zetten, ik geloof daar eerlijk gezegd absoluut niet in. Dit gaat alleen leiden tot nóg meer polarisering in de regio, net zoals de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël."

De Croo heeft veel respect voor de inzet van het UNRWA, dat in uiterst moeilijke en gevaarlijke omstandigheden moet werken: "De leefomstandigheden in Gaza, Syrië, de Westbank en elders in de regio zijn bijzonder moeilijk. Voor heel wat Palestijnse vluchtelingen is het UNRWA een laatste reddingsboei. Dankzij het UNRWA kunnen een half miljoen Palestijnse kinderen naar school. Het voorkomt dat ze ten prooi vallen aan radicalisering en gewelddadig extremisme".

België is samen met andere Europese lidstaten en de Europese Commissie veruit de grootste donor van het UNRWA. De komende maanden en jaren zal België het UNRWA en de Palestijnse vluchtelingen blijven steunen, samen met de EU en landen uit de regio. België is samen met Australië het enige land dat aan meerjarenfinanciering doet, om hulporganisaties meer perspectief te bieden. Tijdens het bezoek van de Palestijnse president Abbas volgende maandag in Brussel, zal daarover van gedachten gewisseld worden, aldus nog De Croo.

Het UNRWA werd in 1949 opgericht om de Palestijnse vluchtelingen te steunen, die na de Arabisch-Israëlisch oorlog van 1948 met 700.000 waren. Vandaag zorgt het UNRWA dat ongeveer 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting krijgen. Het UNRWA is actief in de Palestijnse bezette gebieden, in Syrië, Libanon en Jordanië.

Meest gelezen