Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Parlement van Oekraïne keurt wet goed op herintegratie van "bezette gebieden", Rusland is woedend

Volgens Moskou en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zal de wet leiden tot nieuw geweld in de burgeroorlog die al sinds 2014 woedt. Kiev wil de verloren gebieden hoe dan ook terugkrijgen.

Niet minder dan 280 van de 450 parlementsleden in Kiev keurden zich achter de wet op de "herintegratie van de gebieden in het oosten die tijdelijk bezet worden door een agressor-staat". Volgens president Petro Porosjenko laat de wet toe om die verloren gebieden met alle mogelijke "politieke en militaire middelen" terug te krijgen.

De wet bevestigt eerdere maatregelen zoals een verbod op handel met de afgescheiden gebieden en een transportblokkade. Alle documenten die door de separatistische autoriteiten worden afgeleverd, zullen door Oekraïne niet erkend worden, behalve geboorte- en overlijdensakten.

Concreet slaat de wet op de regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne. De Russischsprekende bevolking heeft zich daar in 2015 afgescheiden na een bloedige burgeroorlog en dat met de steun van Rusland. Oekraïne en het Westen erkennen die "republieken" niet en beschouwen die gebieden als een onderdeel van Oekraïne.

Opvallend is dat de nieuwe wet geen melding maakt van het bestand van Minsk dat er enkele jaren geleden is gekomen na bemiddeling door Frankrijk en Duitsland. Rusland en de pro-Russische separatisten in Oekraïne reageren woedend en zeggen dat de nieuwe wet een nieuwe uitbarsting van de oorlog mogelijk maakt. Bij de oorlog in Oekraïne zijn sinds 2014 al meer dan 10.000 mensen gedood.

Meest gelezen