Laurie Dieffembacq

Peeters: "Di Rupo heeft het verkeerd, verkeerd, verkeerd"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) weerlegt de kritiek van PS-voorzitter Elio Di Rupo dat de regering vooral "onzekere flexi-jobs" creëert. Volgens Peeters komen er wel degelijk meer banen bij en zijn de deeltijdse jobs niet precair. 

"Miserie, miserie, miserie." Op die manier counterde Di Rupo gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij het credo "jobs, jobs jobs" van de federale regering. Maar Di Rupo heeft het "verkeerd, verkeerd, verkeerd", repliceert minister Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1. "Deze legislatuur gaan wij voor 259.000 jobs, dat zijn er 52.000 per jaar. Tijdens de periode Di Rupo ging het maar over 3.250 jobs per jaar."

Het aandeel deeltijdse jobs - waar Di Rupo over uithaalde - bedraagt op dit moment 33,7 procent, haalt Kris Peeters aan.  "Bij het begin van de legislatuur was dat 33,2 procent. Dat wil zeggen dat de verhouding tussen voltijdse en deeltijdse jobs vrijwel identiek is gebleven. Nog sterker is dat die deeltijdse jobs niet noodzakelijk precair zijn want uit de cijfers blijkt dat het voornamelijk gaat over de grotere deeltijdse jobs."

PS-voorzitter Di Rupo hekelde vooral ook het systeem van flexi-jobs, dat de regering recent nog heeft uitgebreid. De vrees bestaat dat werkgevers eerder zullen kiezen om iemand via een (goedkopere) flexi-job aan te nemen dan een deeltijdse werkgever meer uren te laten presteren. Garanties om dat te voorkomen heeft minister Peeters naar eigen zeggen niet. "Maar als je kijkt naar de flexi-jobs in de horeca, dan zie je dat die worden omgezet naar 2.890 voltijdse banen. Dat is 3,4 procent van alle voltijdse banen in de horeca."

Meest gelezen