Videospeler inladen...

Premier Michel schiet met scherp op zijn voorganger Elio Di Rupo

Premier Charles Michel heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer fors uitgehaald naar zijn voorganger en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Michel kon het maar matig appreciëren dat Di Rupo op de nieuwjaarsreceptie van de PS kritiek had geuit op het arbeidsmarktbeleid van de federale regering. "Ik heb geen lessen aan te nemen van iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen", viel Michel uit.

De mantra van de huidige regering is "jobs, jobs, jobs". De ploeg-Michel pakt dan ook graag uit met cijfers van allerlei instanties, zoals de Nationale Bank of het Planbureau, die de jobaangroei in ons land in de verf zetten.

Tijdens de nieuwjaarswensen van zijn partij bestempelde PS-voorzitter Di Rupo het beleid van deze regering echter als "miserie, miserie, miserie". Hij stelde dat de regering-Michel er onvoldoende in geslaagd is banen te creëren en dat de regering vooral werk heeft gemaakt van slecht betaalde flexi-jobs.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak dat laatste eerder op de dag al tegen. In de plenaire vergadering van de Kamer schakelde premier Michel een versnelling hoger. "Misschien is mijn voorganger fan geworden van FC De Kampioenen - een verwijzing naar "miserie, miserie, miserie", een uitspraak die in de reeks geregeld valt -, ofwel verwijst hij naar zijn eigen partij, ofwel gaat het over Bergen", stelde de eerste minister.

Hij verweet Di Rupo ook dat deze uitspraken "van iemand die één van de hoogste functies heeft bekleed", zijn geloofwaardigheid niet ten goede komen. De volumeknop bij zowel de premier als op de PS-banken ging helemaal open toen Michel verklaarde geen lessen aan te nemen heeft van "iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen. Dat is het resultaat van uw keuzes en uw beleid", hekelde de premier.

"Geen reden om te gaan beledigen"

PS-fractieleider Ahmed Laaouej herinnerde de premier eraan dat zijn partij MR ook deel uitmaakte van de regering-Di Rupo.

Di Rupo zelf roept de premier op tot wat meer koelbloedigheid. "Ik begrijp dat mijn vaststellingen de premier pijn doen. Dat is nochtans geen reden om te gaan beledigen. Politiek moet debat van ideeën blijven, en geen strijd waarbij personen worden geviseerd."

Meest gelezen