(bron: Inventaris Onroerend Erfgoed)

Publiek uitzonderlijk welkom in Kartuizerklooster in Leuven

In maart gooit het Kartuizerklooster in Leuven uitzonderlijk de deuren open. Dat gebeurt in het kader van Ithaka, een tentoonstelling van studentenkoepel LOKO.

Van 6 tot 11 maart organiseert de Leuvense studentenkoepel LOKO voor de 26e keer Ithaka, een tentoonstelling met werk van jonge kunstenaars en nevenactiviteiten zoals optredens.

Ithaka vindt steevast plaats in een leegstaande of vergeten locatie in Leuven. Deze keer is dat het Kartuizerklooster, dat zich situeert tussen de Bankstraat, de Leuvense ring en Kapucijnenvoer, en dat uitzonderlijk voor het publiek open zal zijn.

Het klooster heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1489. Tijdens de 16e en 17e eeuw was het een trekpleister, maar nadien geraakte het in verval. Ten tijde van de Franse revolutie werden omliggende gebouwen verkocht en in 1806 ging het onder de sloophamer. In de periode 1921-2005 nam de Kapucijnenorde er haar intrek.

Het kloosterdomein is momenteel eigendom van de KU Leuven dat er na restauratie een "Child Convent" wil inrichten. Er zullen drie initiatieven worden geconcentreerd die kinderen met ontwikkelingsproblemen begeleiden.

Meest gelezen