SP.A Brussel wil "schuldindustrie" van deurwaarders en incassobureaus aanpakken

De SP.A in Brussel legt 5 maatregelen op tafel om het probleem van de schuldopbouw bij de Brusselaars aan te pakken. Zo pleiten de Vlaamse socialisten in Brussel voor een publieke instelling die moet waken over "ethische schuldvordering". "Het is namelijk onaanvaardbaar dat sommige gerechtsdeurwaarders en incassobureaus geld verdienen met de schuld van anderen", zegt Brussels parlementslid Hannelore Goeman. 

Bijna 10 procent van de Brusselaars heeft schulden en niet zelden stapelen die schulden zich op. "Rond die schulden is een ware industrie ontstaan", hekelen parlementslid Hannelore Goeman en minister Pascal Smet. "De schuldindustrie moet aan banden worden gelegd."

Concreet legt de SP.A Brussel 5 maatregelen op tafel. Een van de meest opvallende is "ethische schuldvordering via een publieke instelling". Als burgers schulden hebben bij publieke overheden, zouden die overheden - zoals openbare ziekenhuizen - moeten werken via een centrale instelling die erop toeziet dat deurwaarders en incassobureaus op een ethische manier te werk gaan.

De socialisten willen ook meer tijd voor bemiddeling bij onbetaalde waterfacturen en scholen zouden "bewuster" moeten omgaan met de schoolrekening. Eerder had de SP.A in Brussel ook al een resolutie ingediend in het Brussels Parlement om gokreclame te laten verbieden op het openbaar vervoer.

Tot slot laat parlementslid Goeman weten dat er op dit moment al meer middelen zijn voorzien om meer schuldbemiddelaars aan te werven bij de Brusselse OCMW's.