Videospeler inladen...

Storm houdt ook lelijk huis in rest van Europa: in Duitsland zijn zeker zes doden gevallen

De storm heeft niet alleen in ons land en Nederland lelijk huisgehouden. Ook elders in West-Europa heeft hij veel hinder veroorzaakt. In Duitsland zijn zeker zes doden gevallen. Het treinverkeer is er stilgelegd. Zowel in Duitsland als in het Verenigd Koninkrijk zaten tienduizenden gezinnen zonder stroom. In Nederland vielen twee doden.

Na België en Nederland zette de storm koers naar Duitsland, waar hij de naam Friederike heeft gekregen. De storm haalde windsnelheden tot 130 kilometer per uur en heeft aan zeker zes mensen het leven gekost.

In Emmerich, in de buurt van de grens met Nederland viel een eerste dodelijk slachtoffer: een 59-jarige man die onder een boom terechtkwam. Elders in Nederland viel een tweede dode. In onder meer Lippstadt en Brandenburg kwamen mensen om het leven toen ze in de wagen of vrachtwagen de controle over het stuur verloren.

Er vielen ook verschillende gewonden, onder meer in Bonn, Dortmund, Ratingen en Heinsdorf. Overal had de brandweer veel werk om omgewaaide bomen van de weg te halen.

Geen treinverkeer

De storm veroorzaakte grote chaos in het verkeer. De nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn legde overal in het land alle treinverkeer over lange afstanden stil.  

In Berlijn, Beieren en noordelijke deelstaten reden wel nog regionale en lokale treinen.

Aanvankelijk was het treinverkeer alleen stilgelegd in de dichtbevolkte westelijke deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Daar hield de storm in de loop van de middag al duchtig huis. 100.000 mensen zaten zonder stroom. De meeste scholen bleven vandaag dicht.

Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk ontsnapte niet aan de storm. Ook daar zaten tientallen gezinnen zonder stroom. Het treinverkeer liep veel hinder op door omgevallen bomen op de sporen. Duizenden pendelaars zitten vast.

In het zuidoosten van Engeland leidde het stormweer tot een opmerkelijk incident. Door de hevige wind brak een omheining in een dierenpark, waardoor een wolf kon ontsnappen. De inwoners van de omliggende dorpen werd gevraagd om binnen te blijven. Na een viertal uur werd de wolf gevangen.

In het noorden van het Verenigd Koninkrijk, vooral in Schotland, gaat de wind dan weer gepaard met hevige sneeuw. Mensen krijgen de raad om niet de weg op te gaan.

Roemenië

Oostelijker in Europa worden mensen gegijzeld door sneeuwstormen. In Roemenië zijn tientallen scholen dicht gebleven. Verschillende belangrijke wegen en havens aan de Zwarte Zee zijn gesloten. In het noordoosten van het land zitten enkele duizenden mensen zonder stroom.

Italië

Italië, met name het zuiden, kreeg vooral gisteravond al zijn deel van het stormweer. In Crotone, in de regio Calabrië, kwam vandaag een man om het leven toen hij de stormschade aan een dak wou opmeten.

Meest gelezen