Herlees Liveblog: Storm is gaan liggen, noodnummer krijgt recordaantal van 31.000 oproepen binnen

Na de doortocht van de zware storm over ons land en Nederland, begint het opmeten van de schade. In ons land kwam 1 vrouw om het leven, in Nederland vielen zeker 2 doden. De hulpdiensten in het hele land zijn overstelpt met noodoproepen, gaande van omgewaaide bomen, losgerukte dakpannen of weggewaaide daken. Nederland kreeg het echter nog zwaarder te verduren, daar moesten het lucht- en treinverkeer zelfs een tijdlang worden stilgelegd. Volg hier de laatste updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog afgesloten

We sluiten de Liveblog hierbij af. U kunt al het nieuws uiteraard blijven volgen via vrtnws.be en onze radio- en tv-uitzendingen. 

"Laatste echt zware storm dateert al van 1990"

Volgens onze reporter Hilde Mertens kregen de hulpdiensten massaal veel oproepen over stormschade, maar echt uitzonderlijk was deze storm niet.

Video player inladen...

Leerlingen getroffen school in Gruitrode kunnen terecht in KSA-lokalen

De 57 leerlingen, die door het stormweer geëvacueerd werden uit het schooltje Royke in het centrum van Gruitrode, kunnen terecht in de lokalen van jeugdbeweging KSA in Gruitrode. Er zullen drie klaslokalen worden ingericht. 

Opnieuw treinverkeer op spoorlijn Herentals-Turnhout

Op de spoorlijn Herentals-Turnhout is de toestand sinds 18.30 uur weer normaal. Er is dus opnieuw treinverkeer mogelijk, zo meldt Frédéric Petit van spoornetwerkbeheerder Infrabel. Het treinverkeer was er onderbroken nadat een omgevallen boom de bovenleiding had beschadigd.

De operatoren in de noodcentrales en hulpdiensten hebben uitzonderlijk werk geleverd.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat het nummer 1722 heeft gewerkt. "Zo is er onder andere een kind met een epilepsieaanval gered en heeft de brandweer ervoor kunnen zorgen dat een schouwbrand niet uitgegroeid is tot een hevige brand, om maar twee voorbeelden te geven."

Twintigtal incidenten bij NMBS

Bij de NMBS waren er zo'n twintig incidenten door het stormweer. "Isolatiemateriaal, bomen, metalen staven, zeilen en zelfs een kar en een trampoline belandden op sporen of in de bovenleiding", zo is te horen. "Maar het treinverkeer bleef de hele dag mogelijk dankzij de snelle en efficiënte tussenkomst van onze ploegen."

Woonzorgcentrum in Turnhout loopt grote schade op

Het woonzorgcentrum Sint-Lucia in Turnhout heeft behoorlijk wat schade opgelopen door de storm. Ongeveer 500 m2 dakbedekking kwam los. De brandweer en een dakwerker hebben de eerste herstellingen uitgevoerd. Omdat er vannacht regen wordt voorspeld, vrezen ze ervoor dat het kan binnenregenen. 36 bewoners moeten ergens anders slapen. Een deel kan terecht bij familie, de rest zal slapen in een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers. 

Marnik Aerts

Storm in Nederland en Duitsland is ook nieuws bij BBC

Wat brengt het weer de komende uren?

Vanavond blijft het wisselvallig met soms regenbuien of eventueel buien van smeltende sneeuw. Sommige buien zijn vrij intens met kans op een donderslag. Op de Ardense hoogten krijgt de neerslag een winters karakter. Rond 21 uur schommelt het kwik tussen 0 en 1 graad in de Hoge Venen en 4 en 5 graden in het westen en het centrum. Er waait een matige of lokaal een vrij krachtige wind uit west tot zuidwest.

Vlaams Rampenfonds zal storm waarschijnlijk niet erkennen als ramp

Het Vlaams Rampenfonds gaat de storm waarschijnlijk niet erkennen als ramp. Dat zegt Wim Claes, teamcoördinator van dat fonds. Om erkend te worden als ramp, moeten windsnelheden gemeten worden van 120 km/uur. Bij het KMI is de hoogst gemeten waarde momenteel 119 km/uur, in Deurne.

31.000 oproepen op noodnummer

Sinds afgelopen nacht zijn 31.221 oproepen binnengekomen op 1722, het speciale noodnummer voor mensen met stormschade. Dat zijn er vier keer meer dan de vorige keer dat het nummer actief was. 

Boom valt op revalidatiecentrum UZ

Een boom van ruim twintig meter hoog is deze voormiddag tegen het revalidatiecentrum van het UZ in Gent gevallen. Daardoor liep het dak heel wat schade op en sneuvelden twee ramen. Het glas van een raam belandde in het bed van een patient, maar die was niet in de kamer. De boom is ondertussen in stukken gezaagd. 

Geen Thalys, maar wel weer binnenlandse stoptreinen en Beneluxtrein naar Nederland

De binnenlandse stoptreinen die via Essen en Roosendaal richting Nederland rijden en de Beneluxtrein (Brussel-Amsterdam) hebben hun dienst hernomen, nadat ze eerder door het stormweer waren stilgelegd. De Thalystreinen naar Nederland zullen vandaag niet meer naar Nederland (en Duitsland) rijden.

66 vrachtwagens omgewaaid in Nederland

In Nederland zijn vandaag 66 vrachtwagens omgewaaid. Het is de eerste keer in 28 jaar dat er zoveel vrachtwagens op één dag zijn omgewaaid. "Het was een puinhoop."

Golfbaan in Mol vernield door storm

De storm heeft heel wat schade aangericht aan de gofbaan Country Club in Mol. "Er zijn meer dan 300 bomen gesneuveld", zo staat te lezen op Facebook. Morgen en zaterdag zal de baan gesloten zijn. "We doen ons best om de baan tegen zondag weer bespeelbaar te krijgen."

Nederland helpt elkaar met #stormpoolen

Omdat er nog steeds amper treinen rijden in Nederland, geraken heel wat mensen niet thuis. Onder de hashtag #stormpoolen op Twitter bieden mensen een plaats in hun auto aan. De hashtag is al trending in Nederland.

Ook in Nederland nu overal code groen

Net als in Vlaanderen gelden in Nederland geen weerwaarschuwingen meer. In het hele land geldt nu code groen. In Wallonië geldt alleen in Luik en Luxemburg nog code geel, elders ook code groen.

"Ik zei nog: die boom houdt het niet meer lang, 10 seconden later lag hij op ons huis"

Aan Topmolen in Steenhuffel bij Londerzeel is door de storm een boom omgewaaid en op het dak van een woning terechtgekomen. De bewoner zag het aankomen: "Ik zei nog tegen mijn vrouw dat de boom het niet lang meer zou houden. Tien seconden later lag hij op ons huis." De boom, een gevaarte van 30 meter hoog, ging door het dak. Ook de draagbalken zijn beschadigd. "De brandweer kan niet veel beginnen. Ze moeten een speciale firma laten komen." Maar niemand raakte gewond, en het huis is nog bewoonbaar. 

Storm vernielt varkensstal in Glabbeek

In Bunsbeek bij Glabbeek is door de storm van deze middag het dak van een varkensstal ingestort. Enkele tientallen varkens overleefden het niet. Volgens de eerste gegevens zijn er 20 tot 30 varkens omgekomen toen het dak van de stal het begaf. Mogelijk veroorzaakt het asbest in de dakplaten nog problemen bij de opruiming. 

"Friederike" legt treinverkeer in Duitsland lam

In Duitsland is het treinverkeer overal stileglegd door de storm, die daar de naam "Friederike" heeft gekregen. Treinen die onderweg zijn, proberen nog, zover dat kan, hun eindstation te bereiken. 

FOTO: dak van basisschool in Gruitrode afgerukt

Zoals eerder al in deze liveblog gemeld, is het dak van een lagere school langs de Weg naar As in Gruitrode de lucht ingegaan tijdens de hevige rukwinden. Niemand raakte gewond, maar door het wegwaaien van het dak stortte ook de muur aan de voorkant van de school in. De enorme schade is duidelijk te zien op deze net binnengekomen foto: 

Opnieuw code groen in Vlaanderen, ook in Nederland is code rood opgeheven

In Vlaanderen geldt opnieuw overal code groen, in Wallonië geldt nog code geel in Luik en Luxemburg. Ook in Nederland is nergens meer sprake van code rood. Die gold nog in de oostelijke provincies Gelderland en Overijssel. Ook code oranje in Groningen, Drenthe en Limburg is beëindigd. In heel Nederland geldt nu code geel.

FOTO: Schade aan dak van indoorskipiste "Snow Valley" in Peer

Vrouw in Antwerpen geraakt door rondvliegende terraszetel: "Zeer zwaargewond naar ziekenhuis"

Een 40-jarige vrouw in Antwerpen is zwaargewond geraakt door een rondvliegende terraszetel.  Dat zegt de lokale politie, die een buurtonderzoek heeft uitgevoerd. De eigenaar van de zetel is intussen gevonden en zal burgerlijk aansprakelijk worden gesteld.  Dat zegt de lokale politie, die een buurtonderzoek heeft uitgevoerd. De eigenaar van de zetel is intussen gevonden en zal burgerlijk aansprakelijk worden gesteld.

Meer informatie over de schade in de provincie Antwerpen, vind je via deze link.

"22 uur vertragingen en 50-tal geschrapte treinen"

Het treinverkeer in ons land heeft zwaar te lijden gehad door het stormweer. Het waren vooral beschadigde bovenleidingen en voorwerpen die op de spoorweg waren terechtgekomen, die het treinverkeer in de war schopten. Volgens spoorwegbeheerder Infrabel heeft het stormweer tot 22 uur vertragingen en een 50-tal geschrapte treinen geleid. Volgens woordvoerder Frédéric Petit heeft Infrabel een "Stormplan" geactiveerd,  zodra het stormweer was aangekondigd. "Dit houdt in dat we de weerberichten permanent in het oog houden, mobiele ploegen stand-by hebben in heel België om interventies te doen op het spoor en aan bovenleidingen. Want Vooral de bovenleidingen kunnen hinder ondervinden als er takken, bomen of plastic in terechtkomen."

De storm gaat stilaan liggen, maar wat mogen we de komende uren verwachten? 

Nu we stilaan de schade kunnen opmeten na de zware storm die over ons land is getrokken, is de vraag: is de storm nu definitief gaan liggen? Welk weer heeft de rest van de dag nog in petto? Frank Deboosere geeft meer uitleg (lees er meer over via deze link)

Video player inladen...

Vrouw met kinderwagen ontsnapt ternauwernood aan omvallende boom in Horst (Nederlands Limburg)

 Luchtverkeer op Brussels Airport niet verstoord door rukwinden

 Het luchtverkeer op Brussels Airport heeft niet te lijden onder de rukwinden. De enkele vertragingen die zich voordoen, houden geen verband met de weersomstandigheden.  Piloten moesten wel een landing soms meermaals herbeginnen vanwege instabiliteit tijdens de nadering van de landingsbaan. Er werden zeven "onstabiele naderingen "opgetekend.  Op de luchthaven van Antwerpen werden de krachtigste rukwinden vastgesteld, toch konden alle vliegtuigen er opstijgen.

Voetganger - rukwind: 0-1

Thalysverkeer stopgezet in Nederland en Duitsland

Door het zware stormweer wordt het Thalysverkeer in Nederland stopgezet tot 16 uur. Eerder was geopperd dat het spoorverkeer in Nederland mogelijk na 14 uur zou hernemen. Ook voor het Thalysverkeer naar Duitsland is er minder goed nieuws: bij onze oosterburen - waar de storm momenteel nog op volle kracht doorraast - zal het treinverkeer vandaag niet meer worden hervat. Dat heeft Thalys in een nieuwe stand van zaken meegedeeld.

Storm in West-Vlaanderen: Fikse wind aan zee, prachtige bomenrijen in Damme kreunen onder de wind, loodsen blijven binnen.

Ook in West-Vlaanderen zijn veel gevallen gemeld van vooral kleine stormschade. Vooral in het noorden van de provincie en aan de kust ging de wind flink tekeer. De prachtige bomenrijen in Damme kregen het hard te verduren, de oude en zieke bomen overleefden het helaas niet. In de haven van Zeebrugge bleven de loodsen dan weer binnen. Bekijk hieronder het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Storm verplaatst zich naar Duitsland

De storm heeft onze contreien stilaan verlaten en trekt nu richting Duitsland, waar die de naam "Friederike" krijgt. In Noordrijn-Westfalen is het treinverkeer stilgelegd.

Nederland: rukwind doet bus in kanaal belanden

In de Groningse gemeente Stadskanaal is een bus in het kanaal beland door een hevige rukwind. Er zou maar 1 passagier in de bus gezeten hebben. Die heeft zich samen met de buschauffeur weten te redden door een ruit in te slaan.

Een overzicht van de stormschade in ons land (uit "Het Journaal")

Video player inladen...

Beuk van 200 jaar oud bezwijkt door de storm

In de Geraardsbergse deelgemeente Nieuwenhove is een bruine beuk van 200 jaar oud bezweken onder de felle windstoten. De boom zou net dit jaar worden voorgedragen als "Boom van het Jaar". Lees er hier meer over.

"Schade? Breng zo snel mogelijk je verzekeraar op de hoogte"

Als je eigendom door het stormweer schade opgelopen heeft, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeraar. De brandverzekering dekt de schade door storm altijd. Dat zegt Wauthier Robyns van de koepel van verzekeringsmaatschappijen Assuralia. Hij raadt mensen ook aan om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van de aangerichte schade. "Maak met het oog op een aangifte bij de verzekering en om de vergoedingsprocedure te versnellen foto's van de schade. Hou de beschadigde goederen bij mocht een expertise nodig zijn. Men kan ook best zo snel mogelijk een dekzeil aanbrengen als het dak erg gehavend is. Ook die kosten worden vergoed."  

Meer info op www.abcverzekering.be

"Westerstorm" eist 2 levens in Nederland

In Nederland zijn twee mensen omgekomen door de westerstorm. In Enschede kwam een 62-jarige automobilist om het leven toen zijn auto onder een boom terechtkwam, in Olst kreeg een 62-jarige Zwollenaar een tak op het hoofd. Hij bezweek aan zijn verwondingen. 

Balustrade van flatgebouw komt los op Linkeroever

In de August Vermeylenlaan op Linkeroever is de balustrade van een flatgebouw losgekomen en over verschillende verdiepingen naar beneden gevallen. Ook de ramen van sommige appartementen zijn beschadigd. Niemand raakte gewond, er werd ook niemand geëvacueerd. 

Ik heb momenten gehad dat ik bijna stilstond, dat heb ik nog nooit meegemaakt.  

Marcel van den Brande, die vanmorgen van Heist-op-den-Berg naar Mechelen fietste

Storm op komst, kleuterschool de Vlinderboom blijft gesloten

Vliegtuigen op Schiphol trotseren de wind bij de landing 

Dak van basisschool in Gruitrode waait weg

Het plat dak van enkele lokalen van een lagere school langs de Weg naar As in Gruitrode is de lucht ingegaan tijdens de hevige rukwinden. Niemand raakte gewond. Door het wegwaaien van het dak is ook de muur aan de voorkant van de school ingestort. Een deel van de leerlingen van drie klaslokalen zijn ondergebracht in het andere schoolgebouw langs de Breekiezel en een deel in het cultuurpunt. Dat vertelt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode.

Frank Deboosere geeft uitleg bij de storm: "Die komt er niet zomaar"

Video player inladen...

FOTO: Stormschade in Peer

Al ruim 5.000 oproepen naar 1722, overheid vraagt om 112 alleen te bellen bij levensgevaar

Tussen 7 en 11 uur vanmorgen werden al meer dan 5.000 oproepen naar het noodnummer 1722 verwerkt. De wachttijden kunnen daardoor oplopen, maar de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken benadrukt dat het noodnummer 112 enkel dient voor potentieel levensgevaar. "De wachttijd op het nummer 1722 kan door de drukte minutenlang oplopen, maar dit is geen reden om naar 112 te bellen, want zo kan je het leven in gevaar brengen van mensen die echt dringend hulp nodig hebben", aldus Erwin Hertens, directeur 112.  

Windkracht neemt geleidelijk af, winterse buien op komst

In België is het ergste achter de rug. De windkracht neemt stilaan in kracht af, al zal het nog een tijdlang stevig blijven waaien. Dat meldt het KMI. Vanavond kunnen in heel het land winterse buien vallen, met mogelijk enkele centimeters verse sneeuw in de Hoge Venen. 

Video: Nederlanders vechten tegen de storm

Video player inladen...

Ook hulpdiensten in Oost-Vlaanderen hebben de handen vol

 In Oost-Vlaanderen hebben de hulpdiensten donderdag al honderden oproepen gekregen voor het stormweer. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en schade door de hevige rukwinden. Verschillende brandweerkorpsen werken met wachtlijsten en concentreren zich op dringende interventies.

De Gentse lokale politie kreeg al een honderdtal oproepen. "Het gaat vooral om omgewaaide bomen en afgerukte dakpannen, maar er zijn ook enkele mensen lichtgewond geraakt nadat ze door de rukwinden ten val kwamen", zegt een woordvoerster. "Er is verkeerschaos ter hoogte van de Nieuwewandeling door een omgevallen boom. De straat is daar volledig afgesloten en ook in de Langemunt is er stormschade." 

FOTO: Stormschade in Vlaanderen

Callcenter Antwerpen: 10 oproepen per minuut

In het callcenter in Antwerpen zijn 14 personen bezig alle binnenkomende oproepen te beantwoorden. Per minuut komen er zo'n 10 oproepen binnen. Sinds deze morgen 8.20 uur waren dat er dat 270.

Hoe ziet zo'n storm er op zee uit? 

Luchtverkeer op Schiphol hervat

Het vliegverkeer van en naar Schiphol is intussen hervat. Door de storm was het vliegverkeer een tijdlang stilgelegd, vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens, onder meer Brussels Airport. 

Stand van zaken door Frank Deboosere: 

Storm eist eerste leven in België

In Grez-Doiceau, in Waals-Brabant, is een vrouw om het leven gekomen toen een boom op haar auto viel. Het ongeluk gebeurde op de Chaussée de Jodoigne, bij het Bois de Beausart. De brandweer en de hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar konden de vrouw niet meer redden.  

"Bumpy landing" op Schiphol

Video player inladen...

Intussen is het luchtverkeer op Schiphol in Nederland volledig stilgelegd. Veel vluchten worden afgeleid naar Brussels Airport

Vooral het noorden van België en Nederland krijgen het het zwaarst te verduren

Straffe beelden uit Nederland: 

Na het treinverkeer ligt nu ook het luchtverkeer op Schiphol volledig stil

Over dweilen met de kraan open gesproken...

Verrebroek: 22.000 m² dak van loods Tabaknatie in de Waaslandhaven dreigt weg te waaien

De storm laat zich ook zwaar voelen in de Waaslandhaven: in Verrebroek dreigt maar liefst zo'n 22.000 m² van een dak van een loods van Tabaknatie weg te waaien. Nog in Oost-Vlaanderen dreigde een dak weg te waaien van een school in Beveren. Zo'n 400 leerlingen werden geëvacueerd, maar intussen is het dak gestut en zijn de leerlingen opnieuw de school mogen binnengaan.

Nederland: pond bij Hekelingen op drift

Nederland: wind blaast fietsers omver

Stuk van dak indoorskipiste in Peer weggewaaid

In de indoorskipiste in Peer is een stuk van het dak weggewaaid. De omgeving van de piste wordt tijdelijk afgesloten, meldt de stad Peer via Twitter.

Boom valt op schoolbus in Kontich:

Video player inladen...

Geen treinverkeer meer in Nederland

In Nederland wordt al het treinverkeer gestaakt vanwege de storm. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen.

Ook bussen en trams van De Lijn ondervinden problemen

 Omdat op tal van plaatsen in Vlaanderen wegen geblokkeerd zijn door omvergewaaide bomen, takken, hekken, stenen ... ondervinden de trams en bussen van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn ernstige hinder om de bediening te verzekeren. Dat zegt woordvoerder Tom Van de Vreken."We doen wat we kunnen om te blijven rijden. Op de meeste plaatsen kunnen we het probleem oplossen door een lokale omleiding in te lassen. Elders is dit echter niet mogelijk en kunnen bepaalde stukken helaas niet bediend worden", aldus Van de Vreken. Aan een oplijsting van de hinder voor de bussen waagt hij zich niet.

Gevel komt los van flat in Westende

Wind blaast vrachtwagen omver op de Moerdijkbrug in Nederland

Treinverkeer in België ondervindt problemen door voorwerpen die op sporen waaien

Op verschillende spoorlijnen zijn er problemen door voorwerpen die op de sporen gewaaid zijn of door schade aan de bovenleiding. Tussen Zedelgem en Kortrijk was er bijvoorbeeld een grote trampoline op de sporen gewaaid, op het westelijk ringspoor in Brussel dreigde een nadarhekken op het spoor te belanden. Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit vraagt dat mensen die een eigendom hebben dichtbij een spoorlijn erop toezien dat voorwerpen zoals speelgoed en dergelijke goed zijn vastgemaakt, zodat ze niet op de sporen kunnen waaien door de stormwind.

Brandweerzone Antwerpen heeft eigen callcenter voor de storm: 03/338.13.38

IC-treinen Brussel-Amsterdam geschrapt

Werftoilet verandert "in levensgevaarlijk projectiel", maar gelukkig is er de "terugsleepdienst"

Huizen ontruimd in Ekeren wegens gaslek

In de Veltwijcklaan worden een aantal huizen ontruimd omwille van een gaslek. Een omgevallen boom beschadigde de leiding.

Zand van het strand waait op straten van Oostende

Voetgangers in Den Bosch laten zich verrassen door de hevige rukwinden

Woelig Scheldewater aan de LBC-terminal in de Antwerpse haven

Video player inladen...

Vrachtwagen omgewaaid op E19

Noodnummer 1722 overbelast in Antwerpen

Het hulpcentrum 100 laat weten dat de stormlijn 1722 - voor niet dringende opdrachten - overbevraagd is. Buitenlandse Zaken raadt aan om oproepen over stormschade te melden via het stormformulier van de stad.

In beeld : hier en daar zijn bomen omgewaaid

Tervuren
Wommelgem
Turnhout

Haven van Gent ligt stil

Door de storm ligt de scheepvaart stil op sommige plaatsen in Vlaanderen. In Arendonk is een boom in het water van een kanaal terechtgekomen. Daar kunnen voorlopig geen boten door. Ook in de haven van Gent kunnen momenteel geen schepen varen. "Alle scheepvaartverkeer in het havengebied van Gent ligt stil", vertelt Johan Bresseleers van de haven van Gent. "De reden is dat er harde wind en storm op zee is waardoor de loodsen niet langer op de schepen af en aan kunnen en daardoor is geen enkel schip nog op komst. De verwachting is dat het weer omstreeks het middaguur omkeert en de wind gaat afnemen en dat het scheepvaartverkeer in de uren daarna weer kan opstarten."

Code rood voor Nederland

De NOS meldt dat voor zes provincies in Nederland nu code rood geldt. Het weer dreigt dan het openbare leven te ontwrichten of er dreigen levensgevaarlijke momenten, klinkt het. Op veel plaatsen komen windstoten voor van 100 tot 130 kilometer per uur. In de provincies met code rood worden uitschieters verwacht van 140 kilometer per uur. Verschillende vrachtwagens of wagens met aanhagers kwamen in de problemen door de storm.

Tramverkeer in Brussel onderbroken

In Brussel is het tramverkeer onderbroken tussen Helden en Florida, alsook tussen Beeldhouwers en Globe. De onderbreking komt door de hevige wind. Ook tramlijn 44 is onderbroken. Er ligt een omgewaaide boom op het tramspoor ter hoogte van de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. er zijn pendelbussen voorzien tussen Madou en station Tervuren.

Boom valt op schoolbus in Kontich

In Kontich op de Koning Astridlaan is een boom op een schoolbus gevallen. Er zaten 16 kinderen in de bus, maar niemand raakte gewond. De kinderen zijn allemaal veilig weer op school. De boom verspert de weg en de brandweer is ter plaatse om hem te verwijderen.

Volgens de politie hebben de inzittenden veel geluk gehad, gezien de boom net afbrak toen de bus voorbij reed. "De boom heeft de bus geraakt aan de rechtervoorkant, waardoor ook de voorruit beschadigd is", zegt Sarah Debruyne van de lokale politie aan Belga. "De bus was hierdoor niet meer rijvaardig. De kinderen zijn intussen naar school gebracht, die was vlakbij dus dat is vlot verlopen. We hebben slachtofferhulp aangeboden, maar de school heeft aangegeven dat ze daar zelf voor zou instaan."

Trampoline op spoor in Zedelgem

Op de spoorlijn tussen Zedelgem en Torhout is een trampoline op het spoor gewaaid. Frédéric Petit van Infrabel verwacht geen grote schade. De spoorlijn is nu afgesloten, maar gaat waarschijnlijk vlug weer open. Ook in de buurt van Tour & Taxis in Brussel ligt een obstakel op het westelijk ringspoor. Ook daar is het spoor tijdelijk afgesloten.

Geen problemen op Brussels Airport door de storm

Ondanks de felle wind, zijn er geen problemen op de luchthaven van Zaventem. De luchthaven Schiphol in Nederland, die dichter bij zee ligt, ondervindt veel meer problemen. De luchtvaartmaatschappij KLM schrapte al 220 Europese vluchten. In Zaventem zijn ook enkele vluchten van KLM geschrapt. De luchthaven houdt de toestand nauwlettend in de gaten.

Windkracht 10 in Zeeland

Aan de Zeeuwse westkust staat momenteel windkracht 10, dat is zeer zware storm. Dat schrijft de NOS. Omroep Zeeland meldt dat het 10 jaar geleden is dat het zo hard waaide in Vlissingen.

In beeld : basisschool in park in Borgerhout blijft vandaag dicht

Basisschool De Vlinderboom ligt volledig in het Te Boelaerpark in Borgerhout. Omdat de parken in Antwerpen gesloten zijn voor de storm, is de school vandaag ook dicht. Nog twee andere Antwerpse scholen die in een park liggen, blijven vandaag dicht. Het gaat om school Kosmos in het Nachtegalenpark en "De Groene Egel" in het Bischoppenhofpark.

Hogesnelheidstreinen uit Nederland omgeleid naar klassieke spoorlijn

Op vraag van Nederland, waar de storm wat heviger woedt, zijn de hogesnelheidstreinen die uit Nederland komen, ter hoogte van de Belgisch-Nederlands grens, omgeleid naar de klassieke spoorlijn in plaats van het hogesnelheidsspoor. "Het is een maatregel die wel vaker genomen wordt bij stormweer", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Frank Deboosere : "Het hoogtepunt van de storm komt er nu aan"

 "Op de pier van Zeebrugge hebben we rukwinden gemeten tot 108 kilometer per uur" zegt Deboosere. "In Koksijde en Middelkerke haalde de wind 100 kilometer per uur. In het binnenland hebben we rukwinden van 70 tot 90 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de storm komt er allicht aan. Vooral in het noorden van het land verwachten we nog rukwinden die kunnen uithalen tot 100 kilometer per uur. Na de middag wordt het rustiger en zal het ook wat afkoelen."

Rukwinden tot 108 km/u aan de kust

Rond 7 uur werden in Zeebrugge rukwinden tot 108 km/u gemeten, ook in Koksijde en Middelkerke schommelen de rukwinden rond een kracht van 100 km/u. In het binnenland zijn er rukwinden van 70 en 90 km/u gemeten.

In onze buurwinden zijn de rukwinden echter nog een stuk feller: in Nederland en Duitsland gaan ze tot 130 km/u.

Boom verwijderd op E40 in Nevele

Vanmorgen is een boom omgewaaid en op de E40 terechtgekomen in Nevele, richting Gent. De boom is ondertussen verwijderd en heeft gelukkig niet tot files geleid.

Frank Deboosere : "Stormdepressie nu boven Noordzee"

Volgens weerman Frank Deboosere kunnen we nu spreken van een storm. "Het gaat inderdaad om een stormdepressie", zegt hij. "Die trekt nu naar het noorden van Nederland en  Duitsland. Daar zal het nog erger zijn dan bij ons. Wij hebben hier nu rukwinden tot 80 kilometer per uur. Die gaan aantrekken tot 90 of 100 kilometer per uur in de volgende uren. De felste rukwinden gaan we krijgen langs de grens met Nederland."

Rode Kruis geeft tips om ongelukken tijdens  storm te vermijden

Dit kan je volgens het rode kruis doen :

Bereid jezelf goed voor. Check of dakpannen en dakgoten goed vastzitten. Zorg dat tuinmeubilair goed is opgeborgen, rolluiken en zonneschermen goed gesloten zijn. Haal alvast boodschappen in huis.


Parkeer je voertuig veilig. Je auto parkeer je best uit de buurt van bomen, je fiets maak je best goed vast.


Zorg voor je buren. Als je alvast boodschappen doet, check dan of je voor je oude buurvouw iets kan meebrengen en of zij ook goed voorbereid is.


Toch naar buiten. Als je met de fiets gaat, pomp dan je banden goed op en doe strakke regenkledij aan. Ga je met de auto, verminder dan je snelheid en houd je stuur met 2 handen vast.
Als je met het opbaar vervoer gaat, houd dan rekening met lange wachttijden.

Terkamerenbos en Zoniënwoud afgesloten voor alle verkeer

Lange file op E313 in Herentals door wateroverlast

Op de E313 in Herentals staat op dit moment een lange file door wateroverlast. De weg is intussen wel vrijgemaakt, maar omrijden wordt nog steeds aangeraden.

Kleuterschool in Borgerhout houdt deuren gesloten

Kleuterschool de Vlinderboom houdt vandaag de deuren gesloten omdat er teveel kans is op ongevallen vanwege de storm. De ouders werden reeds gisteravond verwittigd. Voor de kinderen waarvoor thuis geen opvang kan voorzien worden is er opvang in de "Cocon". Deze is dus enkel open voor noodopvang voor de Vlinderboom en is te bereiken langs de Arthur Matthyslaan.

Code oranje van kracht, noodnummer 1722 van kracht

Sinds 4 uur vanochtend is overal in Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, code oranje van kracht. Code oranje betekent dat er wind van een uitzonderlijk hoge snelheid wordt verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. Let dus goed op.

Als gevolg van de waarschuwingen van het KMI had de FOD Binnenlandse Zaken gisteravond al beslist om het noodnummer 1722 sinds middernacht te activeren. Dat noodnummer dient voor niet-dringende oproepen in verband met stormschade. Voor levensbedreigende situaties kan je nog altijd op het nummer 112 terecht.  Voor water- of stormschade kan je ook rechtstreeks naar de brandweer in de buurt bellen. Bij 1722 vragen ze wel om wat geduld te hebben, want het is mogelijk dat er veel oproepen gelijktijdig binnenkomen.

Meest gelezen