Turkije waarschuwt de VS om weg te blijven bij nakende aanval op Syrische Koerden

De Turkse regering is hard uitgevallen naar bondgenoot Amerika dat "een leger van terreur" zou opleiden aan de Syrische kant van de grens met Turkije. Dat land brengt intussen steeds meer militair materieel naar de grens.

"De VS moet de verwarring wegnemen en de houding wijzigen in de richting van vrede en betere relaties met Turkije", zo zei de Turkse premier Binali Yilderim vandaag.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu was duidelijker. Hij kondigde aan dat Turkije militair zou tussenbeide komen in de Syrische steden Afrin en Manbij om er de Syrisch-Koerdische militie YPG te verjagen. Hij waarschuwde de VS om daar weg te blijven: "We willen daar geen bondgenoten tegenkomen".

Enkele dagen geleden had de Turkse president Tayyip Erdogan aanstoot genomen aan plannen van de Verenigde Staten om een grenswacht van 30.000 manschappen op te leiden. Die zouden vooral bestaan uit militieleden van de Syrisch-Koerdische YPG en hun Arabische bondgenoten die eerder de terreurgroep IS in het oosten van Syrië verslagen hebben. De Turkse artillerie beschiet nu al Syrisch-Koerdische posities en trekt troepen samen aan de grens.

Tegelijk hoopt Ankara om de operatie te coördineren met Rusland om onderlinge conflicten te vermijden en waarschuwt het het Syrische leger van president Bashar al-Assad de opmars in de provincie Idlib niet voort te zetten.

Strijder van de Syrische-Koerdische militie YPG

Koerdische enclave Afrin in het vizier

De Turken bedreigen vooral Afrin, een kleinere Syrisch-Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië. Afrin is afgesneden van het veel grotere Koerdische gebied in het noorden en oosten van Syrië. Daar hebben de Koerden een autonome regering uitgeroepen. Afrin zit gekneld tussen Turkije, islamistische Syrische rebellen in Idlib in het zuiden, het door Assad gecontroleerde Aleppo en pro-Turkse rebellen.

Turkije verwijt de Syrische Koerden dat die banden hebben met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, wat voor een deel ook wel zo is. Anderzijds hebben de Verenigde Staten met luchtaanvallen en special forces op de grond die Syrische Koerden en hun Arabische bondgenoten ondersteund om IS te verjagen uit het noorden en oosten van Syrië.

Die keuze van de VS heeft kwaad bloed gezet in Turkije, dat toch al steeds meer richting Rusland overhelt en zijn eigen gang gaat in het Midden-Oosten. Onlangs heeft Turkije Russische luchtafweerraketten gekocht, de eerste keer dat een NAVO-lidstaat zoiets deed. Turkije lijkt onder Erdogan ook steeds verder weg te drijven van Europa en van de NAVO.

 

Meest gelezen