RU

Vliegcrash MH17: nabestaanden mogen camerabeelden zien van vertrek op Schiphol

Nabestaanden van de 298 passagiers van vlucht MH17 die om het leven kwamen op 17 juli 2014, mogen vanaf vandaag de camerabeelden bekijken die gemaakt werden bij het vertrek op de Nederlandse luchthaven Schiphol.   

Het gaat om de beelden van zo'n veertig camera's bij de incheckbalies in de vertrekhal en in de taxfree-zone van de Nederlandse luchthaven. Die registreerden de laatste opnames van de 298 passagiers van vlucht MH17, het toestel van Malaysia Airlines dat op 17 juli 2014 enkele uren na z'n vertrek uit Amsterdam boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Niemand overleefde die ramp.

De nabestaanden krijgen nu tot 17 februari de gelegenheid om in groepjes van drie tientallen uren beeldmateriaal door te nemen, op zoek naar hun geliefden. Ze zullen zelf door de beelden kunnen scrollen, weet de NOS.

Dubbel gevoel

Het Nederlandse ministerie van Justitie geeft geen informatie, maar volgens de Stichting Vliegramp MH17 is de belangstelling groot. Een bestuurslid van de Stichting nam al deel aan een proefsessie. Piet Ploeg: "Ik heb mijn broer, schoonzus en neef heel duidelijk gezien en dat gaf een dubbel gevoel. Het was leuk en fijn om ze levend te zien, maar ook heel heftig. Je kijkt naar mensen die zich er niet van bewust zijn dat ze een aantal uren later dood zijn. Dat is erg confronterend."

Privacy

De Stichting Vliegramp MH17 heeft jaren gestreden voor het vrijgeven van de beelden. Dat is lang tegengehouden, om de privacy te beschermen van andere reizigers op Schiphol.

Nabestaanden die hun geliefden herkend hebben, kunnen de opnames later op een usb-stick krijgen. Maar eerst moeten de andere mensen op de beelden onherkenbaar worden gemaakt. Nabestaanden wordt gevraagd om de beelden niet via sociale media te verspreiden, uit respect voor mensen die de beelden te confronterend vinden.

Meest gelezen