Volgelingen van Burundese sekteleidster verhongeren in Congo (door hun geloof)

Twee jaar geleden werd de twintiger Zebiya Ngendakumana verdreven uit haar bedevaartsoord Businde in Burundi. Daar was naar eigen zeggen de Heilige Maagd Maria verschillende keren aan haar verschenen. In een vluchtelingenkamp in Congo zijn ze vorig jaar al aangevallen door het leger. Nu dreigen ze geen voedselhulp meer te krijgen. Door hun eigen onverzettelijkheid. 

De volgelingen van de zelf uitgeroepen katholieke profetes Zebiya (zie foto in tweet) trekken aan de alarmbel. De zowat 2.600 Burundezen zitten nu al twee jaar in een transitkamp in Kamanyola, net over de Congolese grens. Ze hadden te maken gehad met politiegeweld, al lang voor de politieke crisis van 2015.  Verschillende aanhangers waren opgepakt, en negen van hen werden gedood. Zebiya zegt dat ze sinds haar tiende geregeld verschijningen had van Maria en later ook van Jezus. 

In Congo is het leven er niet rooskleuriger op geworden.  In september vielen er 36 doden onder hun leden bij een betoging waarbij ook een Congolese soldaat om het leven kwam.   Maar de leden van de religieuze sekte weigerden ook hun vingerafdruk te zetten op de registratielijst voor voedselhulp. Ze beweren dat hun geloof hen absoluut verbiedt om door een biometrisch systeem te worden geregistreerd.  Dat heeft geleid tot een patstelling. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR gaf hen nog tot Nieuwjaar de tijd om zich te registreren. Maar die deadline is verlopen. Sindsdien is het wekelijkse rantsoen maïs, brandhout, bonen, palmolie en zout afgeschaft en krijgen de vluchtelingen alleen nog water.  Ook dat zou tegen eind februari gedaan zijn, zegt UNHCR. 

Slachtpartij van september wordt onderzocht

De vicesecretaris-generaal van de VN heeft een Nigeriaanse generaal op rust de opdracht gegeven om de schermutselingen en de moordpartij  van september in Kamanyola te onderzoeken. Volgens de plaatselijke Congolese overheid wilde het leger de groep Burundese vluchtelingen uiteendrijven. Ze schoten daarbij in de lucht, maar werden bekogeld met stenen, luidt de uitleg. De vluchtelingen eisten de vrijlating van vier kompanen die  ingerekend en nadien uitgewezen waren. 

De religieuze sekte is maar een kleine groep van de zowat 40.000 Burundezen die zich in het oosten van Congo bevinden. De meesten van hen zijn gevlucht voor politiek geweld in hun land. 

Meest gelezen