Belga

Voor het eerst in jaren daalt het aantal wanbetalers

Voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 daalt het aantal mensen dat hun leningen niet op tijd terugbetaalt. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank registreert informatie over alle consumentenkredieten en hypothecaire kredieten die natuurlijke personen sluiten voor privédoeleinden.

Sinds de crisis van 2008 waren de wanbetalingscijfers jaar na jaar verslechterd, maar nu is er volgens de Nationale Bank een duidelijke kentering. Het aantal mensen met een betalingsachterstand is vorig jaar met 1,9 % gedaald, tot ruim 363.573. Ook het totaal achterstallig bedrag is afgenomen, met 4,1 % tot 3 miljard. En het aantal mensen met een lopende collectieve schuldenregeling is met 2,1 % gedaald, tot 93.565.

Meer nieuwe wanbetalingen bij verkopen en leningen op afbetaling

Het aantal nieuwe wanbetalingen daalt ook fors: -12,3 % in vergelijking met 2016. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende kredietvormen. Bij woonkredieten en kredietopeningen is er een daling van respectievelijk 16,6 % en 23,5 %. Bij de verkopen en leningen op afbetaling stijgt het aantal nieuwe wanbetalingen met respectievelijk 16,1 procent en 13,8 procent.

Meest gelezen