Jasper Jacobs

Walter Van Steenbrugge: "Steun aan AA Gent is onrechtmatig"

"Stad Gent had de Europese Commissie moeten laten weten dat ze AA Gent financieel zou steunen. Omdat ze dat niet deed, is de steun onrechtmatig." Dat zegt advocaat Walter Van Steenbrugge in "De Ochtend" op Radio 1.

In het boek "De illegale Ghelamco Arena" schrijft auteur Ignace Vandewalle dat AA Gent illegale staatssteun heeft ontvangen en die zal moeten terugbetalen aan de stad. Twee jaar geleden diende de vzw Brugse Stropkes, een supportersgroep van Club Brugge, een klacht in bij de Europese Commissie wegens illegale staatssteun.

"Steun werd niet aangegeven, dus is ze onrechtmatig"

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de vzw, zegt dat de Europese Commissie de zaak nooit ten gronde heeft behandeld. "Op 27 juni 2016 meldde de Commissie ons dat de vzw geen belang had om te klagen over hun concurrentiepositie. Bovendien is de steun aan voetbalstadions ook geen prioriteit van Europese commissaris voor Mededinging Margarethe Vestager. Er is dus nooit een beslissing gekomen van de Europese Commissie over illegale staatssteun."

Volgens Van Steenbrugge is de steun wel onrechtmatig. "De Commissie heeft wél gezegd dat stad Gent de steun nooit heeft aangemeld bij de Europese Commissie. Dit is nochtans een verplichting, want zo kan de Commissie oordelen of de steun al dan niet illegaal is. Door de steun niet aan te geven, is hij op zich al onrechtmatig."

Herbekijk hieronder de aflevering van "Panorama" van 05/06/2016 over de financiering van een nieuw Brussels stadion.

Videospeler inladen...
Jasper Jacobs

Meest gelezen