Watou krijgt schrijfresidentie

Volgende maand opent het “Huis van de Dichter” in het West-Vlaamse kunstdorp Watou, een “broedplek voor literatuur” waar auteurs in alle rust kunnen werken.

Schrijven gebeurt vaak in afzondering, en om dat mogelijk te maken zijn er verschillende plekken waar auteurs kortere of langere tijd kunnen verblijven. Watou komt er nu bij. Het gaat om het vroegere huis van dichter Gwij Mandelinck, die zelf de oprichter was van de “Poëziezomers van Watou”. Het is een vakantiehuis, dat vanaf februari 2018 voor 16 werkweken per jaar wordt opengesteld als schrijfresidentie, in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren en Passa Porta. 

Alle auteurs uit Vlaanderen en Nederland komen in aanmerking. Dichter Michaël Vandebril wordt de ambassadeur van het “Huis van de Dichter”. En vanaf 25 februari is de eerste gast in Watou ook een dichter en performer, Carmien Michels, die onlangs haar eerste bundel “Wij komen van ver” publiceerde.

Andere schrijversresidenties zijn enkele flats in Brussel en het “Lijsternest”, de woning van Stijn Streuvels in Ingooigem. Vlaamse schrijvers kunnen ook een aanvraag indienen om in het buitenland “in residentie” te gaan, van Amsterdam tot Montréal. Gemiddeld ontvangt Passa Porta 15 buitenlanders per jaar, omgekeerd trekken 5 Vlamingen naar buitenland. Om zo'n verblijf aan te vragen zijn er wel voorwaarden.

Meest gelezen