foto NASA

Zeeën op Titan, een maan van Saturnus, vertonen opvallende gelijkenis met onze oceanen

Net zoals op aarde, hebben ook op Titan, een maan van de planeet Saturnus, de zeeën een gemiddeld niveau dat we "zeeniveau" noemen. Dat blijkt uit analyse van data die verzameld werden door ruimtesonde Cassini van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.  

Saturnus is de zesde planeet in ons zonnestelsel. Het is na Jupiter ook de grootste planeet, een gasreus met rotsachtige kern. Naast een iconische ring, heeft Saturnus ook tientallen manen van verschillende grootte. De bekendste maan is Titan, met een diameter van ruim 5.000 kilometer (ter vergelijking: de straal van de aarde bedraagt een kleine 6.400 km).

Op Titan bestaan de zeeën uit vloeibare koolwaterstoffen  

De NASA heeft het over een "heel opvallende gelijkenis". Titan mag dan wel het speciale kenmerk van vloeibare zeeën aan zijn oppervlakte hebben, de meren en zeeën bestaan er niet uit water, maar uit vloeibare koolwaterstoffen zoals methaan en ethaan. De oevers bestaan uit een harde korst van ijs en organisch materiaal.

Alex Hayes van de Cornell University in New York schrijft in de nieuwe publicatie dat de zeeën op Titan een gemiddeld zeeniveau hebben dat beïnvloed wordt door de zwaartekracht, net zoals de oceanen op onze aarde. Er bestaan ook meren op grotere hoogte, zoals we bij ons het Titicacameer kennen op de grens van Peru en Bolivia, op ruim 3.800 meter.

De zeeën en meren vertonen een gemiddeld zeeniveau zoals op aarde

Mogelijk zijn meren en zeeën op Titan onder de grond met elkaar verbonden, waardoor ze mooi op hetzelfde niveau kunnen liggen, zoals dat ook op aarde het geval is voor bepaalde meren.

Vorig jaar al werd een topografische kaart van Titan gemaakt op basis van Cassini-data. Het landschap op Titan heeft ook bergen. Zo leerden wetenschappers over het bestaan van een berg van boven de 700 meter.

Meest gelezen