Video player inladen...

40-tal migranten valt politie aan op snelwegparking in Groot-Bijgaarden

Op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden zijn afgelopen nacht 16 migranten opgepakt nadat zo'n 40 migranten een politiepatrouille hadden aangevallen. Dat vernam onze redactie bij de federale politie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemt dit geweld tegen politieagenten onaanvaardbaar.

Een vijftal migranten werd afgelopen nacht op heterdaad betrapt door een patrouille van zes politiemensen, toen ze op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden een vrachtwagen wilden binnendringen. De migranten sloegen op de vlucht, maar kwamen nadien terug met versterking.

Vijftien migranten vielen de agenten aan met stokken. Toen de agenten ook hun wapenstok bovenhaalden, kwamen er nog eens 40 migranten met stokken uit de bosrand en omsingelden de politiemensen. De politie loste daarbij een waarschuwingsschot om de toestand te normaliseren.

"Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar wapenstok moet gebruiken", zegt Peter De Waele van de federale politie. "Het is nu al twee keer op korte tijd dat de politie haar wapen moet gebruiken en in de lucht moet schieten in dergelijke situaties. Ik kan ook met zekerheid zeggen dat onze mensen dit niet lichtzinnig deden, maar dat de dreiging zo groot was en de agenten niet anders meer konden."

Twee agenten zijn lichtgewond geraakt. De politie heeft daarna versterking gekregen en in totaal zijn dan 16 migranten opgepakt. De meeste van de opgepakte migranten beweerden afkomstig te zijn van Ethiopië, Eritrea en Soedan. Volgens het parket van Halle-Vilvoorde zit er bij de 16 opgepakte verdachten niemand die de politie had aangevallen. Ze worden nu wel ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Onaanvaardbaar"

"Ik moet niet herhalen dat dit onaanvaardbaar is", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (NVA). Hij waarschuwt dat de politie beter zal worden voorbereid dat er geweld tegen hen kan worden gebruikt.

"Dit toont aan dat de acties tegen illegale transmigranten verder moeten gaan", aldus Jambon. "Ik denk dat we vooral de acties tegen mensensmokkelaars moeten opdrijven. (...) Er zijn al veel arrestaties gebeurd, maar het is nog niet opgelost", erkent hij. 

Video player inladen...

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verwoordt het iets forser. "We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zoniet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan", schrijft hij op Facebook.

Meest gelezen