20 jaar geleden kwam "Dawson's creek" op tv: hoe is het de 4 hoofdrolspelers vergaan?

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat The WB Television Network de 1e aflevering van "Dawson's creek" uitzond, een tienerserie over het (romantische) wel en wee van een groep adolescenten in het fictieve dorpje Capeside. Hoe is het de 4 hoofdrolspelers sindsdien vergaan?

1. James Van Der Beek (Dawson Leery)

De centrale figuur in "Dawson's creek" was Dawson Leery, het personage dat James Van Der Beek vertolkte. Hij was 20 toen hij de rol op zich nam.

Nadat in 2003 een einde aan de reeks was gekomen, speelde hij mee in tal van andere series als "One tree hill", "Mercy" en "Friends with better lives". In "Don't trust the bitch in apartment 23" toonde hij zich van zijn meest zelfrelativerende kant door een verwaande celebrityversie van zichzelf te spelen.

In 2003 trouwde Van Der Beek met actrice Heather McComb. In 2009 gingen ze weer uiteen en een jaar later was de scheiding rond. Niet veel later huwde hij opnieuw, deze keer met consultant Kimberly Brook. Samen hebben ze 4 kinderen.

2017 Invision

2. Katie Holmes (Joey Potter)

De voornaamste love interest van Dawson Leery was Joey Potter, een rol van Katie Holmes. Ook zij bleef na "Dawon's creek" acteren en speelde mee in films als "Batman begins" van Christopher Nolan (2005), "Thank you for smoking" van Jason Reitman (2005) en "Don't be afraid of the dark" van Troy Nixey (2010). Binnenkort is ze te zien in "Ocean's 8" van Gary Ross.

Holmes haalde in de jaren 2000 vooral de pers door haar relatie met acteur Tom Cruise. Die begon in april 2005. Een jaar later kregen ze hun eerste en enige kind, een dochter Suri. Eind 2006 stapten ze in het huwelijksbootje. De ceremonie liep volgens de regels van Scientology, de sekte waarvan Cruise deel uit maakt.

Lang zou hun huwelijksgeluk niet duren. In de zomer van 2012 vroeg Holmes de echtscheiding aan, naar verluidt omdat ze vreesde dat Cruise Suri zou ontvoeren. Niet veel later was de echtscheiding geregeld. Holmes heeft het hoederecht over hun dochter. Intussen is ze al enige tijd samen met acteur Jamie Foxx.

2017 Invision

3. Michelle Williams (Jen Lindley)

Het "stoute meisje" van dienst (toch zeker in het eerste seizoen van "Dawson's creek") was Jen Lindley. Michelle Williams nam die rol voor haar rekening.

Na afloop van de reeks zou Williams de meest succesvolle acteercarrière van de hele cast uitbouwen. Liefst 4 Oscarnominaties wist ze de afgelopen jaren te verzamelen. In 2006 had ze een nominatie in de categorie beste actrice in een bijrol beet voor haar vertolking in "Brokeback mountain" van Ang Lee.

In 2011 kreeg ze een nominatie in de categorie beste actrice in een hoofdrol voor haar rol in "Blue valentine" van Derek Cianfrance. Een jaar later viel die eer haar opnieuw te beurt voor haar prestatie in "My week with Marilyn", een film van Simon Curtis waarin ze Marilyn Monroe speelt. In 2017 kreeg ze wederom een nominatie in de categorie actrice in een bijrol voor haar rol in "Manchester by the sea" van Kenneth Lonergan.

Op de set van "Brokeback mountain" ontmoette Williams de Australische acteur Heath Ledger. Ze begonnen een relatie en in 2005 kregen ze een dochter Matilda Rose. Eind 2007 gingen ze als vrienden uiteen. Enkele maanden later stierf Ledger aan de gevolgen van een overdosis slaapmiddelen. Williams was in diepe rouw en woonde zijn uitvaartplechtigheid bij.

2018 Invision

4. Joshua Jackson (Pacey Witter)

Ook Joshua Jackson had een hoofdrol in "Dawson's creek". Hij speelde het personage van Pacey Witter, de beste vriend van Dawson Leery. Na de serie kreeg hij verschillende rollen te pakken in films. Zo was hij in 2006 te zien in "Bobby", een film van Emilio Estevez over de moord op Robert Kennedy, de broer van president John F. Kennedy.

De afgelopen jaren had Jackson een hoofdrol in de serie "The affair". Voorheen speelde hij mee in de reeks "Fringe". In 2006 had hij een poosje een relatie met de Duitse actrice Diane Kruger, maar die bleef niet duren.

Meest gelezen