© BSIP / Reporters

Behandeling van eczeem kan ook helpen bij astma

Als je muizen met eczeem behandelt met een combinatie van ontstekingsremmers, vermindert het eczeem en krijgen ze minder snel astma. Dat ontdekten wetenschappers van het VIB Gent. Ze hopen dat hun ontdekking later ook mensen kan helpen.  

Allergische reacties zoals eczeem en astma komen vaak voor in onze moderne maatschappij. Bovendien lopen kinderen met atopische dermatitis -een huiduitslag die het gevolg is van een allergische reactie- meer risico om later ook astma te krijgen.

Met de hulp van muizen en huisstofmijt

De evolutie van huiduitslag naar astma, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken: wat als we de ontwikkeling van astma konden tegenhouden door eczeem te behandelen?

Onderzoekers gebruikten muizen en huisstofmijt om het verband tussen eczeem en astma verder te ontrafelen. Huisstofmijt veroorzaakt bij allergische personen zowel ontstekingen van de huid als van de longen.  

Ontstekingsremmers

Dr. Julie Deckers (VIB-UGent): "Uit de eerste tests bleek -zoals verwacht- dat eczeem dat door huisstofmijt veroorzaakt wordt, leidt tot een allergische reactie in de longen."

"We combineerden twee ontstekingsremmers in één behandeling voor onze muizen. De therapie verlichtte de ernst van het eczeem en slaagde er tegelijk in om de allergische reactie in de longen te temperen. De behandeling volstond niet om de ontwikkeling van astma volledig tegen te gaan, maar toch zetten we hiermee een belangrijke stap om een therapie te vinden die het effect van de atopische mars vermindert.”

Van muizen naar mensen

De onderzoekers gaan nu op zoek naar industriële partners om klinische proeven voor de behandeling op te zetten en de sprong van muis naar mens te maken. Tegelijk blijven ze verder speuren naar de precieze werking van de atopische mars.

De resultaten van hun onderzoek verschijnen in het toonaangevende vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Meest gelezen